Henkilökohtaiset työkalut
Kuvassa Ossi Ojala


(s. 1933)

Tietoa kirjailijasta

Savonlinnalaissyntyinen mm. Kahvila Sinuhesta tunnettu Ossi Ojala asui Lahdessa vuodesta 1933 vuoteen 1938, minkä jälkeen hän muutti Heinolaan. Ojala pääsi ylioppilaaksi Sysmän yhteiskoulusta ja suoritti humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon ja kansalais- ja työväenopiston rehtorin pätevyyden. Lisäksi hänellä on harrastajateatterin ohjaajan pätevyys.
Ossi Ojala on työskennellyt opettajana eri oppikouluissa Ruotsissa ja Suomessa vuosina 1958-1998. Opettajavuosinaan hän myös ohjasi harrastajateattereita eri puolella Suomea. Hän on toiminut myös läänin taiteilijana Mikkelissä kuuden vuoden ajan.
Ossi Ojala on palkittu mm. Nuorten kirjan Otavan palkinnolla 1964 (kirjasta Saarella tapahtuu) ja -68 (Kahvila Sinuhe).

Kirjailijan harrastuksiin kuuluvat teatteri, musiikki, kuvataide, kalastus, luonto ja ruuanlaitto.
Tuotantoaan Ossi Ojala kuvaa aika monipuoliseksi. "Paljon lukeminen suorastaan pakotti kirjoittamaan itsekin. Suurta kannustusta sain äidinkielen opettajaltani Tuulikki Korpiselta ja kuvaamataidon opettaja Rauha Kaukaiselta" hän kertoo.
Lahti ja Heinola näyttäytyvät keskeisesti Ojalan teoksissa.
Kahvila Sinuhe kertoo Lahdesta. "Ojala kirjoittaa lahtelaisin paikallisnimin ja kuljettaa henkilöitään tutuissa kohteissa. Kirjan porukkaa yhdistää näytelmäharrastus, mutta jokaisella on omat henkilökohtaiset vaikeutensa. Tämä monenlaisuus on hallittu suhteellisen hyvin, ja Lahti saa nuorin kielin sekä arvostelua että sellaisenaan hyväksymistä" kirjoitti Teuvo Hahl-Marjokorpi (1967).

kuvassa pieni poika ajaa kolmipyöräisellä kerrostalon pihalla
Kuva: Herrasmies ajelulla

Tuotanto

Romaanit

Saarella tapahtuu. WSOY 1963.

Surmasuon salaisuus. Yleisradio 1964.

Valkoinen vaara. WSOY 1966. (2. painos 1981)

Kahvila Sinuhe. WSOY 1967.

Suolintu. Suomen opiskelevan nuorison raittiusliitto 1967.

Toisenlainen rakkaustarina. Librum 1982.

Ja aika pysähtyi, 1985.

Ennen hiljaisuutta huudan, 1985.

Muu tuotanto 

Kymmenen esitettyä näytelmää ja yli neljäkymmentä kuunnelmaa, kolme tv-sarjaa ja kolme joulukalenteria televisioon. Osallistunut myös useisiin antologioihin.

Lähteet

  • Hahl-Marjokorpi, Teuvo. Etelä-Suomen Sanomat 12.11.1967.