Henkilökohtaiset työkalut

s. 1911 Nastola
k. 1979 Nastola

Anna Huvinen kävi kansakoulun ja toimi avustajana Etelä-Suomen Sanomissa (1931-71).

Tuotanto

Romaanit

Tuomas. Kuva ja sana 1960.

Paluu. Kuva ja sana 1961.

Novellit

Novelleja. 1972.

Päijät-Hämettä käsittelevät tietokirjat

Museonpalveluiden käyttö Lahdessa. Lahden kaupunki 1977.

Muu tuotanto

julkaisut paikallislehdissä:

Suur-Hollola 1964, -65, -66, -67, -68, -69 Päijät-Hämeen maakuntaviesti 1970, -71 ja -72

Tekstinäyte

Kevät eteni varmasti. Lumi katosi, se ikään kuin häpesi olemassaoloaan auringon kasvojen edessä. Kantolan piha oli etelään viettävä, ja se oli lämmin aurinkoisina iltapäivinä. Seinänvierustoilla vihersi ruohonalku, kun muualla vielä lumi kattoi maata.

Tällaisina lämpiminä iltapäivinä alettiin pienen Heikin leikkikehää kuljettaa ulos seinustalle, alla oli paksu pahvilevy. Poika käveli ensimmäisiä askeliaan, vaikka ei ollut kuin yhdentoista kuukauden ikäinen.

Tällaisina iltapäivinä istui Eevan kamarissa kylän opettaja Juho Ranta. Hän oli käynyt talvellakin silloin tällöin, mutta nyt oli kevätkuulustelujen aika. Kantolan Eeva suoritti kansakoulun kurssia vuoteessaan. Senni oli saanut kaksi vuotta sitten Tuomaan ja Elsan suostumaan siihen.

Senni oli antanut alkuopetuksen ja yhä ohjasi kaikissa aineissa, sillä opettaja kävi vain harvoin. Ja niistäkin käynneistä Elsa sanoi joskus:

- Turhaa touhua... Ei tytöstä kuitenkaan mitään tule.

Mutta Tuomas sanoi, että antaa lapsella olla ilonsa. ja niinpä asia saikin heidän puolestaan olla noiden kolmen omana harrastuksena. Elsa katsoi kyllä ihmetellen, kun opettaja kantoi suuret kartatkin koululta mukanaan Eevan kamariin. Hassutusta, hän ajatteli.

Tuomas, 1960.

Lähteet 

  • Suomen kirjailijat 1945-1980. SKS 1985, s. 161.