Henkilökohtaiset työkalut

(s. 1943)

Sortavalassa syntynyt, nykyään Lahdessa asuva kuvataiteilija. Asunut myös Heinolassa ja Nastolassa. Maalaa (tempera, öljy- ja vesivärit) ja piirtää (lyijykynä, tussi, liitu ja hiili), tekee grafiikkaa (etsaus-, carborondum-, polymeerigravyyri- ja montypiamenetelmät) sekä kolmiulotteisia teoksia (kipsi, kangas sekä erilaiset esineet).

Ritva Pirhonen on työskennellyt Nastolan kulttuurisihteerinä (1989-1993) ja kuvataideopettajana kansalaisopistossa mm. Lasten ja nuorten kuvataidekoulussa (1993-2001).
Hän on toiminut myös Lahden Taiteilijaseura ry:ssä ja Lahden Taidegraafikot ry:ssä eri tehtävissä. Tällä hetkellä hän on sekä Lahden Taiteilijaseuran hallituksen jäsen että Kauno ry:n hallituksen jäsen ja sihteeri.

Sekä esittävää että abstraktia taidetta

"Murrosikäisenä etsin tietäni ja jäin koukkuun taiteeseen, ehkä myös siksi, että Heinolassa minulla oli tukijoina mm. taideopettajia, jotka uskoivat minuun. Olen koko ikäni harjoitellut ja opiskellut.
Olen tehnyt teoksia vuodesta 1956 alkaen, määrää en ole laskenut, mutta varastointiongelma minulla on. Olen tehnyt sekä esittävää että abstraktia taidetta. Teoksissani on jotain ekspressiivistä, surrealistista, käsitetaiteellista... ideasta ja tekotavasta riippuen."

Sanomaa viihteen sijaan


"Tavoittelen sisällön ja tekniikan yhteensopivuutta. En halua tehdä viihdettä, sitä maailma on jo pullollaan. Piilotan teoksiini jonkun asian tai sanoman, joka antaa ajattelun aihetta ja johdattaa assosiaatioihin, jotka kumpuavat kunkin katsojan elämänkokemuksista. Teoksilleni ei siis ole vain yhtä tulkintaa."

"Minua on kiinnostaneet muodonmuutokset, kuinka esimerkiksi lehti muuttaa väriään, muotoaan ja häviää, kuten kaikelle elävälle käy ajan myötä. Hajoamista olen usein seurannut ja tuonut moniin teoksiini. Teokseni ovat usein vanitaksia, kuolema on läsnä konkreettisesti tai aistittavissa. "Kouristus" on tuskaa kun syksy on tullut ja kohta on aika maatua."

Päijätpaistetta?

"Päijäthämäläisyys? Onko se vettä, soraa, metsää - luontoa? joskus Päijätpaistetta? Tämä seutu merkitsee kotiutumista evakkomatkan jälkeen. Ihmiset ja ympäristöt ovat varmaankin vaikuttaneet siihen, että minusta tuli kuvataiteilija, joka työstää esiin elämää."

Ritva Pirhosen teoksia on esillä Lahden Taiteilijaseura ry:n taidelainaamossa Taidepanimolla ja Kiveriön kirjastossa sekä Lahden Taidegraafikoiden myyntikokoelmassa Taidepanimolla. Lisäksi töitä on nähtävillä Mäntän Honkahovissa.