Henkilökohtaiset työkalut

(s. 1958)

Tietoa kuvataiteilijasta

Lahdessa vuodesta 1980 asunut taidemaalari (akryyli, tempera, öljy) ja graafikko (viivasyövytys, akvatinta, pehmeäpohja, fotoetsaus, carborundum).

Lappalaisen taidetta on esillä mm. Päijät-Hämeen keskussairaalassa osana Lahden Taiteet –kokoelmaa. Hän sanoo tekevänsä vuosittain kolmesta viiteentoista maalausta ja yhdestä viiteen grafiikan vedosta. ”Ehkä voisi sanoa, että tyylilajillisesti taiteeni juuret ovat impressionismissa ja ekspressionismissa, joista on syntynyt omanlaiseni synteesi. Aika ajoin siinä on symbolisiakin elementtejä.”

”Murrosikäisenä kiinnostuin kuvallisesta ilmaisusta. Yhden lukukauden opiskelin Imatran työväenopistossa piirustusta, sen jälkeen neljä vuotta Imatran Kuvataidekoulun iltalinjalla piirustusta, maalausta ja grafiikkaa. Kesäisin osallistuin kesäkursseille. Vuosina 1979 ja 1980 pyrin Lahden Taidekouluun (nyk. Taideinstituutti) ja pääsin toisella yrittämällä.”

Taide kokemusten tulkkina

”Pyrin kokemusteni kautta välittämään yleisiä ihmisen elämään kuuluvia tuntemuksia. Haluan antaa ihmisille parhaani mukaan positiivisia tuntemuksia ja näkökulmia elämään. Otan paljon valokuvia, lähinnä matkoillani. Työstän mielessäni aiheita, joissa nämä valokuvat ovat apuna. En juuri luonnostele. Jossain vaiheessa jokin tapahtuma tai kokemus alkaa kiinnostaa enemmän. Silloin palaan valokuviin ja alan kehittää aihetta mielessäni ja mahdollisesti summittaisen luonnoksen avulla ennen varsinaisen työskentelyn aloittamista. En pyri jäljentämään todellisuutta vaan työskentelemään kunkin teoksen ehdoilla.”

”Päijät-Häme on asuinpaikkani, mutta olen henkisesti edelleen eteläkarjalainen ja uskon olevani sitä aina. En näe Päijät-Hämeen heijastuvan taiteessani, ehkä muut näkevät sen jos sitä on.”