Henkilökohtaiset työkalut

(s. 1931)

Asikkalalainen öljyvärimaalari Viljo Rask on koulutukseltaan mainospiirtäjä. Hän on toiminut kuvataideopettajana Asikkalan, Hartolan, Pertunmaan ja Sysmän kansalaisopistoissa sekä antanut myös yksityisopetusta.

Teoksista valtaosa, noin 600, edustaa realistista tyyliä ja noin sata maalausta on lähinnä ekspressionismia. Myös veistoksia Rask on tehnyt puolisen sataa. Hänen teoksiaan on Päijät-Hämeen keskussairaalassa, Asikkalan kunnalla ja seurakunnalla, Osuuspankilla ja Nordealla.

”"Olin aluksi pitkään Unto Järvisen yksityisoppilaana, sen jälkeen olen edennyt itseopiskelulla. Vuoden 1963 jälkeen pääsin mukaan yhteisnäyttelyihin Lahden taidemuseoon ja Tampereen taidemuseoon. Siitä lähtien olen elänyt maalauksillani ja pitänyt omia näyttelyitä. Tavoitteeni on ollut tehdä niin hyviä töitä, että ihmiset ovat saaneet mielihyvää niitä hankkiessaan ja katsoessaan.”"

Lapsuuden muistoja

”"Olen maalannut tupainteriöörejä, joissa olen matkannut lapsuudenmaisemiin. Maalaistuvissa oli ennen keskeisenä asiana vanhat uunit, joiden lämpöön oli mahtavaa ulkoa tulla. Niiden kohdalle teosteni katsojatkin ovat usein pysähtyneet omine muistoineen."”

Viljo Rask on asunut 36 vuotta Asikkalassa ja sitä ennen Lahdessa. "”Koska vietin varhaislapsuuteni Koivistolla, olen löytänyt Päijät-Hämeestä samoja maisemia ja maalannut niitä lukuisiin teoksiini.”"