Henkilökohtaiset työkalut
(lisätty luokka)
 
Rivi 10: Rivi 10:
 
[[Luokka:Säveltäjät]]
 
[[Luokka:Säveltäjät]]
 
[[Luokka:Botin lisäämät sivut]]
 
[[Luokka:Botin lisäämät sivut]]
 +
[[Luokka:Vellamon vinkit]]

Nykyinen versio 4. elokuuta 2014 kello 09.59

Kari Karjalainen on syntynyt Kerimäellä 14.10.1953 ja asunut Lahdessa 80-luvun lopulta vuoteen 2004, jolloin hän muutti Asikkalan Vääksyyn. Hän on tuottelias säveltäjä-sovittaja, mutta mieluusti myös ’käytännön muusikko’ joka esiintyy paljon. Trumpetistin solistitehtäviä on ollut satoja Suomessa ja Keski-Euroopassa.

Karjalainen on opiskellut Sveitsissä Zürichissä Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin 1979. Pari vuotta myöhemmin hän suoritti trumpetinsoiton diplomin Sibelius-Akatemiassa. Sävellyksen opettajia ovat olleet Erik Bergman ja Einar Englund. Hän on toiminut kolmessa musiikkioppilaitoksessa: trumpetinsoiton lehtorina Espoon musiikkiopistossa (’84-’85) ja Lahden konservatoriossa (vuodesta 1985 tähän päivään) sekä Nurmijärven musiikkiopiston rehtorina ’84-’89.

Sävellystuotanto muodostuu pääasiassa orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksista etenkin vaskiyhtyeille, mutta solistisiin tehtäviin pääsevät myös mm. kitara, harmonikka ja urut. Teosluettelosta löytyy kuorosävellyksiä ja tietokonemusiikkiakin. Levy Pictures of Our Time (2003) sisältää Karjalaisen sävellyksiä erilaisille kokoonpanoille neljältä eri vuosikymmeneltä. Sovitusten määrä nousee satoihin, sisältäen esimerkiksi Oskar Merikannon, Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan musiikkia sovitettuna jousiorkesterille ja uruille. Ne on julkaistu kolmena CD-levynä solistina Kalevi Kiviniemi.

Sävellystyyliään Kari Karjalainen kuvaa moninaiseksi. ”Bi-tonaalista, kontrapunktia, sarjallista, ja melodiat ovat pitkälinjaisia. Ensimmäiset vakavat yritykseni säveltää tein 13-14-vuotiaana.” Kysymykseen päijäthämäläisyydestä tuotannossa Karjalainen vastaa: ”Upeat maisemat Päijänteen rannalla asuessa kuuluvat varmasti teoksissani. Asuinpaikan valintaan vaikutti paljon nämä maisemat. Olen säveltänyt myös Päijät-Hämeen laulun Uno Mäkelän tekstiin.” Ruoanlaitosta ja luonnosta pitävän säveltäjän perheeseen kuuluu vaimon ja lasten lisäksi koira ja kaksi kissaa.