Henkilökohtaiset työkalut

Pöytälaatikko

Hei Merja, opettelen käyttämään Kahvihuone keskustelua. Tiedustelen että miten voisin saada Pöytälaatikkoon tekstejäni. Minulla on aika paljon tekstejä "omassa pöytälaatikossa" jemmassa. Niitä voisin silloin tällöin siirtää Wikin pöytälaatikkoon.

Kiitos avusta Marjatta Kanth-Ruusunen

Vastaus

Hei!

Pöytälaatikkoon voi viedä sekä tekstinäytteitä että runoja. Tähän hakemistoon voi merkitä artikkeleita joko lisäämällä ne luokkaan [[Luokka:Tekstinäytteet]] tai [[Luokka:Runot]] Näin ne linkittyvät suoraan Pöytälaatikko-luokkaan. Ja kaikki kaunokirjalliset tekstithän on mahdollista suojata muokkauksilta.

Terveisin, --Mtaavila (keskustelu) 23. toukokuuta 2014 kello 12.45 (CEST)

Päijät-Häme Wikin ylläpitäjät

Ketkä ovat Päijät-Häme Wikin ylläpitäjät?

Tapio (keskustelu) 4. kesäkuuta 2014 kello 11.06 (CEST)

Vastaus

Allekirjoittanut toimii wikin päätoimisena ylläpitäjänä syyskuuhun 2014 asti. Ylläpitoon osallistuu myös ylläpitotiimi, johon kuuluu jäseniä Lahden kaupunginkirjastosta sekä maakunnan muista kirjastoista. Päijät-Häme-wikin kehityksessä on ollut syksystä 2013 mukana projektitiimi, jossa on ollut edustajia maakunnan kaikista kirjastoista. Käytännön ylläpidosta projektin aikana vastaa pääasiassa allekirjoittanut, mutta wikiä on kehitetty ja käytännöistä sovittu yhdessä. Ylläpidon vastuualueesta voi lukea tarkemmin sivulta Tietoja Päijät-Häme-wikistä ja Vastuuvapaus. Palautteet kannattaa ehdottomasti jättää joko tänne Kahvihuoneeseen tai sähköpostilla. Ylläpitoon saa siis yhteyden sähköpostilla info@paijat-hamewiki.fi ja wikin Kahvihuone -keskustelualueella. --Mtaavila (keskustelu) 5. kesäkuuta 2014 kello 09.35 (CEST) Päivitetty 17.6.

Päijät-Häme Wiki

Kuka on Mtaavila ja ketkä ovat muuta ylläpitäjät? Miten pitkä virkakausi heillä on ja miten uudet ylläpitäjät valitaan? Lopetetaanko Päijät-Häme Wiki 30.9.2014 ja miten se jatkaa?

Mihin Wikipedioista voi kirjoittaa Päijät-Häme -artikkeleiden taustatiedot? Onko niihin Wiki-linkkejä? Ketkä muut moderoivat Päijät-Häme Wikiä kuin nimimerkki Mtaavila?

Oudzei (keskustelu) 5. kesäkuuta 2014 kello 13.45 (CEST)

Vastaus

Tällä hetkellä sisällöllisestä ylläpidosta vastaa siis projektisuunnittelija Merja Taavila yhdessä muun ylläpitorymän kanssa. Tarkemmat yhteystietoni löytyvät sivulta Tietoja Päijät-Häme-wikistä Projektin jälkeen palvelu ei suinkaan katoa mihinkään, vaan ylläpidosta tulee vastaamaan kuuden hengen hengen tiimi, johon kirjastot valitsevat edustajansa sen mukaan kenen tehtävänkuvaan se luontevimmin liittyy. Teknisestä toimivuudesta vastaa hämeenlinnalainen Opiferum-yritys.

Jälkimmäisestä kysymyksestä en aivan ymmärtänyt, mihin kysyjä viittaa, mutta Päijät-Häme-wikin ja Wikipedian suhteesta voi lukea tuolta Tietoja Päijät-Häme-wikistä -sivulta. Kannattaa myös lukea etusivun valikosta Ohjeet. Wikipedian tekstejähän voi toki käyttää myös Päijät-Häme-wikissä, kunhan lähde on mainittu, mutta ehkä Päijät-Häme-wikin kannalta ei ole järkevää kopioida jo kertaalleen kirjoitettua. Toivomme, että Päijät-Häme-wikin teksteissä säilyy paikallinen leima. --Mtaavila (keskustelu) 5. kesäkuuta 2014 kello 14.30 (CEST)

CEST - väärä kellonaika - pitää olla EEST

Päijät-Häme Wiki on Keski-Euroopan kesäajassa. Näin ollen vuorokauden vaihtuessa muokatut tiedot menevät väärän vuorokauden puolelle päivämääriltäänkin. Oudzei (keskustelu) 5. kesäkuuta 2014 kello 14.09 (CEST)

vastaus

Asetukset on nyt päivitetty. Jokaisen käyttäjän kannatta myös tarkistaa omista asetuksista, että oletusaikavyöhyke on käytössä Asetukset-sivun välilehdellä Aika ja päiväys. Valitse Käytä oletusta, muista tallentaa muutokset! --Mtaavila (keskustelu) 6. kesäkuuta 2014 kello 11.47 (EEST)

Päijät-Häme-wikin toimituksellinen linjanveto

Päijät-Häme-wiki on maakuntakirjastoalueen yhteinen kotiseutusivusto, ja wikiin on tarkoitus kerätä nykyistä Päijät-Hämeen-aluetta koskevaa tietoa. Tämä palvelee myös luokituksen selkeyttä. Päijät-Häme-wikin ylläpitotiimi on tehnyt linjanvedon, jonka mukaisesti wiki käsittää nykyiseen Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvat paikkakunnat. --Mtaavila (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 13.43 (EEST)

Ja sitten kun Päijät-Hämeestä lähtee kuntia tai kun IItin kunta tulee Päijät-Hämeen piiriin kuntaliitoksella Lahteen tai Nastolaan, on hukattu monta vainajaksi muuttunutta kirjoittajaa ja perinkuntien kuva-aineistot siihen mennessä. Edes Päijät-Häme Wikin Suur-Lahti -ajatus ei toteudu siksi, että laajasta Itä-Hämestä ei saisi kirjoittaa. Menee 3-4 vuotta aikaa ennen kuin ymmärretään, että vajaa-Wikeissä keskeistä ei ole sensurointi, vaan innostaminen ja valmentaminen, koska liian pienen alueen wikit kuihtuvat ja käpertyvät itsestään. Tässä Päijät-Häme Wikissä ei ole vielä toimituksellista näkökulmaa, vaan ainoastaan jonkinlainen ainekirjoituksen korjaamisen ja ojentamisen näkökulma. Yksi melkoisista sensuuritoimista oli yrittää estää uskonnollisista yhteisöistä kirjoittaminen sensuroimalla Safed. Näin tavallaan estettiin uskovaisten innostuminen asista. Herää kysymys, miten harvalle kirjastonhoitajalle Lahden kaupunginkirjasto, jonka henkilökunta ei juuri mitenkään tue kirjoittamista omalla esimerkillään, on tarkoitettu. Tapio (keskustelu) 18. kesäkuuta 2014 kello 16.13 (EEST)

Häme-Wiki laajentaa ennakointiin

Häme-Wiki laajentaa ennakointiin http://www.hamewiki.fi/wiki/Ennakointia_Kanta-H%C3%A4meess%C3%A4 . Koska Hämeen ely-keskuksen keskeiset osat ova Lahden kaupungissa niin tätä voisi joku viranhaltija kokeilla myös Päijät-Hämeessä.

Tapio (keskustelu) 18. kesäkuuta 2014 kello 16.13 (EEST)


Häme-Wikin laajuus - esimerkkinä Hauho

Hämeessä koko ajan pyritään laajentamaan Häme-Wikin käyttöaluetta, jotta se ei pelkistyisi runon kirjoittamiseksi tai ruostuisi kiskoilleen. Jos hakee esimerkiksi hakusanan Hauho, löytää melko paljon erilaista.

http://www.hamewiki.fi/index.php?title=Toiminnot%3AHaku&profile=default&search=Hauho&fulltext=Search

Tapio (keskustelu) 18. kesäkuuta 2014 kello 16.16 (EEST)