Henkilökohtaiset työkalut
 
(10 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:38 KUVEV700002 132.jpg ‎|kehys|keskitetty|Lahden kylän ensimmäinen kansakoulu. Lähde: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto.]]
+
[[Tiedosto:38 KUVEV700002 132.jpg ‎|pienoiskuva|Kuva: Lahden kylän ensimmäinen kansakoulu. Lähde: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto.|alt=Kuvassa Lahden kylän ensimmäinen kansakoulu]]
 
<br />
 
<br />
  
Lahden kylän koulun perusti kartanonisäntä, kapteeni [[August Fellman]]. Se rakennettiin vuonna 1873 talollisten päivätöinä Fellmanin lahjoittamalle tontille. Nykyisen Länsiharjun koulun valmistuttua 1932 koulun toiminta siirrettiin [[Länsiharju|Länsiharjulle]]. Koulurakennus otettiin ensin työväenopiston, sitten lastentarhan käyttöön. Myös museon konservointi toimi joitakin vuosia talossa. Nyt se on kuvataiteilijoiden asuin- ja ateljeetiloina.  
+
Lahden kylän ensimmäisen kansakoulun perusti kartanonisäntä, kapteeni [[August Fellman]]. Se rakennettiin vuonna 1873 talollisten päivätöinä Fellmanin lahjoittamalle tontille. Koulurakennus on ainoa Lahden kyän ajalta säilynyt rakennus. Nykyisen Länsiharjun koulun valmistuttua 1932 koulun toiminta siirrettiin [[Länsiharju|Länsiharjulle]]. Koulurakennus otettiin ensin työväenopiston, sitten lastentarhan käyttöön. Myös museon konservointi toimi joitakin vuosia talossa. Nyt se on kuvataiteilijoiden asuin- ja ateljeetiloina. Koulun kuuluisin oppilas oli vuonna 1877 siellä koulutaipaleensa aloittanut [[Juho Kusti Paasikivi]].  
  
[[Luokka:Historialliset kuvat]]
+
==Lähteet==
 +
 
 +
*Kivilä, Hannu: Lahtelaisen lukukirja. Lahden kaupunginmuseo; Lahti-seura. Esa Print Oyj, Lahti 2007.
 +
*Niskanen, Riitta. Lahden kaupunginmuseo.
 +
<br />
 +
 
 +
[[Luokka:Koulurakennukset]]
 
[[Luokka:Oppilaitokset]]
 
[[Luokka:Oppilaitokset]]
 
[[Luokka:Lahti]]
 
[[Luokka:Lahti]]

Nykyinen versio 31. heinäkuuta 2020 kello 11.01

Kuvassa Lahden kylän ensimmäinen kansakoulu
Kuva: Lahden kylän ensimmäinen kansakoulu. Lähde: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto.


Lahden kylän ensimmäisen kansakoulun perusti kartanonisäntä, kapteeni August Fellman. Se rakennettiin vuonna 1873 talollisten päivätöinä Fellmanin lahjoittamalle tontille. Koulurakennus on ainoa Lahden kyän ajalta säilynyt rakennus. Nykyisen Länsiharjun koulun valmistuttua 1932 koulun toiminta siirrettiin Länsiharjulle. Koulurakennus otettiin ensin työväenopiston, sitten lastentarhan käyttöön. Myös museon konservointi toimi joitakin vuosia talossa. Nyt se on kuvataiteilijoiden asuin- ja ateljeetiloina. Koulun kuuluisin oppilas oli vuonna 1877 siellä koulutaipaleensa aloittanut Juho Kusti Paasikivi.

Lähteet

  • Kivilä, Hannu: Lahtelaisen lukukirja. Lahden kaupunginmuseo; Lahti-seura. Esa Print Oyj, Lahti 2007.
  • Niskanen, Riitta. Lahden kaupunginmuseo.