Henkilökohtaiset työkalut
Luis Pasquet

s. 13.5.1917
k. 5.11.2013

Uruguayssa Salton kaupungissa 13.5.1917 syntynyt Luis Santiago Pasquet kotiutui Lahteen vuonna 1974. Hän opiskeli Montevideon yliopistossa kemiaa 1936-42, mutta oli jo ennen sitä ollut kolmisen vuotta pianistina Salton radiossa. Kemian ohella hän opiskeli Kolischer-konservatoriossa pianonsoiton opettajaksi sekä orkesterinjohtamisen ja säveltämisen opintoja. Ammatin puolesta musiikki voitti luonnontieteet mennen tullen.

Pasquet toimi kapellimestarina Uruguayn radiossa ja televisiossa 1958-72, pianistina ja musiikin johtajana Libanonin Kasinossa 60-luvulla sekä vuosina 1969-74 Euroopassa pianistina eri kokoonpanoissa, esiintyen kuuluisien tähtien kuten Josephine Bakerin ja Juliette Grécon kanssa. Hän aloitti korrepetiittorina eli harjoituspianistina joka valmentaa laulajat rooleihinsa Suomen kansallisoopperassa 1974 ja siirtyi viisi vuotta myöhemmin Lahden oopperan korrepetiittoriksi. Hän toimi myös säestäjänä Päijät-Hämeen konservatoriossa 1988-95. Pasquet sai valtiontaiteilijaeläkettä vuodesta 1998.

Säveltäjänä Luis Pasquet ammensi impressionismista, ekspressionismista, jazzista ja Etelä-Amerikan kansanmusiikista. Ensimmäinen sävellys ’Kolme punaista tangoa’ syntyi vuonna 1970 uruguaylaiselle yhtyeelle. Valtaosa sävellystuotannosta syntyi Suomessa. Orkesteriteoksiin kuuluu mm. kantaatti-oratorio Salton kaupungille, tangoja puhallinorkesterille sekä ’Kolme henkilöhahmoa: Pierrot, Colombina ja Harlekiini’ (Päijät-Hämeen konservatorion levyllä Harlekiini, 1997). Soolosoittimille löytyy kymmenen pienen sävellyksen sarjat tuuballe, pasuunalle ja saksofonille. Erityisesti Lahti Brass Quintet on levyttänyt Pasquet’n kamarimusiikkia (levyjä: Carusell: Tango concertante 1995, Tango nuovo 2001 sekä Pasquet’n ohella Harri Ahmaksen sävellyksiä sisältävä Ahmas & Pasquet 2005).

Pasquet’n teosten käsikirjoitukset löytyvät Lahden konservatorion kirjastosta ja niitä voi selailla hakukone Felixin kautta.
asettamalla sijaintipaikaksi Luis Pasquet –kokoelman.

Musiikin lisäksi Luis Pasquet’ta kiinnosti jalkapallo, espanjan ja ranskan kielen opettaminen Harjulan kansalaisopistossa, sanaristikot, matkailu, taidenäyttelyt ja tiede.