Henkilökohtaiset työkalut
(s. 1926)

Vuodesta 1960 Nastolassa asunut maisemamaalari (öljy- ja akryylivärit).
Nastolan Taideyhdistys ry:n jäsen vuodesta 1999.
Öljyvärimaalausopinnot Nastolan Kansalaisopistossa vuodesta 2000 lähtien.
Käynyt VR:n veturimieskoulun ja teknillisen koulun, koneenrakentajalinjan Kuopiossa sekä teknillisen koulun, konemestarilinjan Turussa. Työskennellyt ylikonemestarina.

Luonto innoittajana

"Kävellessäni pimeän hämyistä metsätietä työpaikalleni, ihailin tien kahdenpuolen kasvavien puiden muodostamaa "kunniakujaa" ajatellen kuinka hauska olisi osata maalata aihe kankaalle. Meni monia vuosia ennen kuin menin eläkkeelle päästyäni Nastolan kansalaisopistoon toteuttamaan haavettani."

"Hitaana ahertajana vuosituotanto on kovin vähäistä. Osa töistäni on kotini seinillä ja myös lahjoina sukulaisteni sekä ystävieni kodeissa. Toivon ihmisten löytävän tauluistani rauhallisen ja hyvän olon. Huomioonottaen korkean ikäni, uusien teosten määrä jäänee vähäiseksi."

Eräs paikka on ollut erityinen innoittaja Kovaselle: "Jätimme auton paikkaan, joka on Mankalan voimalaitokselta noin kahdeksan kilometriä Vuolenkosken tietä. Patikoimme läpi metsän noin 500 metriä. Sieltä se kohteemme pilkisti syvältä alapuoleltamme. Nimitimme sitä Kymen kanjoniksi. Sen näkeminen oli voimakas elämys. Olen maalannut sieltä eri suunnista kuvaten useita tauluja enimmäkseen talvella". 
Myös Immilän joen ja myllyn ympäristö on päätynyt aiheiksi Kovasen maalauksiin, enimmäkseen kesäisin.

Päijäthämäläinen ihminen ja luonto tärkeitä

"Arvostan päijäthämäläistä ihmistä, koska olen saanut heistä hyviä ystäviä, osittain saman harrastuksen myötä. Päijäthämäläinen vesistön runsas esiintyminen on antanut minulle monia nautinnollisia hetkiä kuvausretkillä ja niitä maalatessa."

Jaakko Kovasen töitä on ollut esillä Nastolan taideyhdistyksen näyttelyissä Taarastissa kesäisin ja vuodenvaihteissa 1999 lähtien, Bedan Pirtissä vuonna 2004, Kädentaitajien talossa Nastolassa vuonna 2005 sekä Nastolan Kansalaisopiston kevätnäyttelyissä.


Tiedosto:Hiukset.gif