Henkilökohtaiset työkalut

Laulelmamusiikin tekijä Mai-Lis (Maija-Liisa) Könönen syntyi 2.9.1940 Ilomantsissa ja on asunut Lahdessa vuodesta 1965 alkaen. Työelämän hän on viettänyt pääasiassa puhelinpalvelussa (118 ym.). Mai-Lisin lauluja on levyttänyt usea esittäjä. Tunnetuin hänen lauluteksteistään on Unto Monosen säveltämä Lapin tango vuodelta 1962. Osa laulutuotannosta ovat syntynyt yhteistyössä aviomies Lasse Könösen kanssa, joka vastaa erityisesti sovituksista.

Äänitteillä Laulu sinulle (LP 1979), Markasta kiinni (LP 1987),Vuosien jälkeen (CD 2003), Taikamatto jaSinessä (molemmat CD 2005) on paljon Mai-Lisin omia tulkintoja lauluistaan. Mainittakoon mm. Ei löydy toista, Silmäs kertovat kaiken, Koti-ikävä, Mitä kätkee avaruus sekä joululauluja, joita löytyy kasetilta Joulun aikaan (1981).

Musiikin lisäksi Mai-Lis Könönen harrastaa monenlaisia käsitöitä, teatterissa ja konserteissa käymistä sekä matkailua. Laulujen kirjoittaminen liittyy hänellä syviin tunteisiin: ”Suru, ilo, kaipaus ym. on helpompi käsitellä, kun sen on saanut ulos musiikkina. Melodia alkaa vain soida päässä, kunnes se on noukittu ylös. Joskus lähtökohtana on runo, oma tai jonkun toisen, jonka sitten sävellän, mutta enimmäkseen ne melodiat tulevat vain ihan itsekseen. Usein sanat ja melodia syntyvät myös rinta rinnan. Kappaleeni ovat hyvin monelta alalta, jalkapallosta kankaankudontaan. Paikkakunta- ja järviaiheita on tullut käsiteltyä paljon.” Lahti-aiheisiakin lauluja on useita: Terveiset Lahdesta, Kesäpäivä Joutjärvellä sekä sanoitukset lauluihin Salpausselkä kutsuu ja Lahti ja satama.

Tiedosto:Hiukset.gif