Henkilökohtaiset työkalut

Sekä kevyen musiikin että taidemusiikin puolella vaikuttava Miikka Kristian Kallio (s. Lahti 13.2.1980) on kiinteä osa Lahden musiikkielämää. Miikka Kallio Bandin lisäksi hän soittaa pianoa Lahti Big Bandissä sekä Johanna Aarnio & Double Talk –yhtyeessä. Käytännössä hän on ollut lahtelainen koko ikänsä; opintojen vuoksi hän on asunut myös Helsingissä vuosina 2001-2004. Opintoihin kuuluu konservatorion perusopintoja, musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa sisältäen sävellysopintoja Harri Vuorella, yksityisiä sävellysopintoja Igor Rogaljovin ja Oliver Kohlenbergin johdolla, Jonathan Harveyn sävellyksen mestarikurssi sekä jazz-opintokokonaisuus Sibelius-Akatemiassa.

Apurahoja Miikka Kalliolle on myöntänyt Lahden kaupungin kulttuurilautakunta klarinettisonaatin kustantamiseen sekä Lahden seudun nuorten säveltäjien konsertin järjestämiseen (molemmat 2003), Pro Musica –säätiö 5000 euroa sävellysopintoihin 2004 sekä Päijät-Hämeen kulttuurirahasto musiikkitieteen opinnäytetyöhön vuonna 2005 (pro gradun aiheena Magnus Lindbergin ’Kraft’). Kallion sävellys ’Sommarnatt pä Urajärvi’ jousikvartetille ja baritonille sai kunniamaininnan Urajärven kartanomuseon 75-vuotissävellyskilpailussa 2003.

Miikka Kallion sävellystuotanto on monialaista. ’Walk on a Cloud’ on orkesteriteos vuodelta 2005. Aiemmilta vuosilta on kamarimusiikkiteoksina Teos jousikvartetille, Sonate pour clarinette et piano, jousitrio sekä jousikvartetto. Sävellyksiä sooloinstrumentille ovat ’Denim’ klarinetille 2004, ’Prelude’ pianolle 2005 ja ’Triptych’ viululle 2005. Sovituksia on kevyen musiikin puolella lukematon määrä, taidemusiikissa harjoitustöinä Beethovenin Adagio ”Pateettisesta” pianosonaatista no. 8 sekä Claude Debussyn pianokappale ’La fille aux cheveux de lin’. Populaarimusiikin kappaleita on laskutavasta riippuen 20-100. Esimerkiksi Raivokas kalakukko, Kaaosteoria, Bee-Roo (japanilainen olutlaulu), Yeah Baby Yeah, Snow Between Toes, Makua, Two Pigeons Colliding at Trafalgar Square sekä Hannu Kommerin sanoittamat Kuuma kuu, Hymyilet ja naurat ja Ole minulle valo.

Golfia ja hiihtoa harrastava Kallio luonnehtii säveltäjyyttään: ”Lähtökohtani ovat enemmän kevyen musiikin puolelta. Koin sen ilmaisumahdollisuudet kuitenkin rajallisiksi. Ensimmäiset sävellystunnit Harri Vuoren johdolla käänsivät keskittymiseni säveltäjänä käytännössä täysin taidemusiikin suuntaan. Toki toimin muusikkona edelleen kevyen musiikin puolella. Sävellystuotannossani voi havaita etsiskelyä oman tyylin löytämiseksi. Jotkut kappaleet koen enemmänkin harjoituksina, vaikka sävellysvaiheessa olen saattanut vakavissanikin käyttää kyseisiä tyylisuuntauksia. Viimeisen puolen vuoden aikana olen kokenut sävelkieleni kypsyneen huomattavasti.”

”Katson päijäthämäläisyyden heijastuvan tuotannossani kahdella tavalla. Ensinnäkin luonto on minulle tärkeä inspiraation lähde. Toisaalta se ilmenee – joskin osittain sattumalta – sävellysopettajissani: Harri Vuori on kotoisin Lahdesta, Oliver Kohlenberg asuu Lahdessa, Igor Rogaljov käy täällä keskimäärin kerran kuussa."

Lisätietoa säveltäjästä Internetissä:

Saimaa Jazzin esiintyjälista