Henkilökohtaiset työkalut
(Lisää tiedosto haluamallesi sivulle)
(Kuvien ja äänitiedostojen lisääminen)
Rivi 6: Rivi 6:
 
Artikkeliin kuvan saa lisättyä klikkaamalla wikiteksti-näkymässä työkalurivin '''Tallenna tiedosto''' –kuvaketta. Ylempään kenttään kirjoitetaan kuvalle annettu kohdenimi, (esim. Maila_Talvio.jpg) ja alempaan kenttään haluttu kuvateksti. Pudotusvalikosta voit valita kuvan asettelun. Ohjelma sijoittaa kuvan  automaattisesti artikkelinoikeaan laitaan. Jos haluat poistaa kuvan artikkelista, voit tehdä sen helposti Muokkaa-välilehdellä maalaamalla koodin ja painamalla delete. Jos haluat poistaa kuvasi kokonaan wikistä, ota yhteyttä ylläpitoon info(at)paijat-hamewiki.fi.
 
Artikkeliin kuvan saa lisättyä klikkaamalla wikiteksti-näkymässä työkalurivin '''Tallenna tiedosto''' –kuvaketta. Ylempään kenttään kirjoitetaan kuvalle annettu kohdenimi, (esim. Maila_Talvio.jpg) ja alempaan kenttään haluttu kuvateksti. Pudotusvalikosta voit valita kuvan asettelun. Ohjelma sijoittaa kuvan  automaattisesti artikkelinoikeaan laitaan. Jos haluat poistaa kuvan artikkelista, voit tehdä sen helposti Muokkaa-välilehdellä maalaamalla koodin ja painamalla delete. Jos haluat poistaa kuvasi kokonaan wikistä, ota yhteyttä ylläpitoon info(at)paijat-hamewiki.fi.
  
== Kuvien ja äänitiedostojen lisääminen  ==
+
== Kuvien lisääminen  ==
  
Kuva- ja äänitiedostojen lisääminen Päijät-Häme-wikiin tapahtuu kahdesssa vaiheessa. Ensin tiedostot siirretään Päijät-Häme-wikiin. Sen jälkeen ne lisätään halutuille sivuille.
+
Kuvatiedoston lisääminen Päijät-Häme-wikiin tapahtuu kahdesssa vaiheessa. Ensin tiedostot siirretään Päijät-Häme-wikiin. Sen jälkeen ne lisätään halutuille sivuille.
  
 
=== Siirrä tiedosto Päijät-Häme-wikiin  ===
 
=== Siirrä tiedosto Päijät-Häme-wikiin  ===

Versio 6. kesäkuuta 2014 kello 11.24

Sivuille on mahdollista lisätä kuvia, kuvista koostettuja videoita sekä lyhyitä ääni- ja videotiedostoja. Isot tiedostot (yli 5 MB) on hyvä laittaa muihin sosiaalisen median palveluihin ja linkittää ne sieltä Päijät-Häme-wikiin. Videoita voi laittaa esimerkiksi YouTubeen (http://www.youtube.com/). Kuvia laittaessa tulee kunnioittaa tekijänoikeuksia ja toimia hyvän netiketin mukaisesti. Sivuille voi lisätä myös Google Maps -karttoja.

Pikaohje kuvan lisäämiseen ja poistamiseen

Kuva täytyy ensin lisätä wikin kuvapankkiin, josta sen voi linkittää artikkeliin. Kun olet kirjatuneena wikiin, etusivun linkistä Tallenna kuvatiedosto pääset tallentamaan kuvan. Kuvalle täytyy antaa kohdenimi. Yhteenveto –kenttään voi kirjoittaa kuvaajan tiedot ja päivämäärän. Artikkeliin kuvan saa lisättyä klikkaamalla wikiteksti-näkymässä työkalurivin Tallenna tiedosto –kuvaketta. Ylempään kenttään kirjoitetaan kuvalle annettu kohdenimi, (esim. Maila_Talvio.jpg) ja alempaan kenttään haluttu kuvateksti. Pudotusvalikosta voit valita kuvan asettelun. Ohjelma sijoittaa kuvan automaattisesti artikkelinoikeaan laitaan. Jos haluat poistaa kuvan artikkelista, voit tehdä sen helposti Muokkaa-välilehdellä maalaamalla koodin ja painamalla delete. Jos haluat poistaa kuvasi kokonaan wikistä, ota yhteyttä ylläpitoon info(at)paijat-hamewiki.fi.

Kuvien lisääminen

Kuvatiedoston lisääminen Päijät-Häme-wikiin tapahtuu kahdesssa vaiheessa. Ensin tiedostot siirretään Päijät-Häme-wikiin. Sen jälkeen ne lisätään halutuille sivuille.

Siirrä tiedosto Päijät-Häme-wikiin

 • [[Toiminnot:Tallenna|Lisää kuva- tai äänitiedosto]] -toiminto on etusivun vasemman reunan työkalut-osiossa.
 • Etsi haluttu kuvatiedosto omalta koneeltasi Selaa-toiminnon avulla.
 • Sallitut tiedostomuodot ovat png, gif, jpg, jpeg, mp3, wmv ja ogg.
 • Suositeltava kuvakoko on 800 x 600 px ja noin 200 KiB. Voit muokata kuvakokoa useimmilla Windows-koneilla valitsemalla kuvan päällä oikealla hiiren painikkeella Muokkaa tai Edit ja etsimällä käynnistyvästä ohjelmasta komennon Muokkaa kuvakokoa tai Resize. Valitse ohjelmassa kuvan leveydeksi 800 pikseliä.
 • Anna kuvalle nimi Kuvan kohdenimi -laatikossa. Kohdenimi toimii kuvan osoitteena Päijät-Häme-wikissä. Yhteenveto-laatikkoon on hyvä kirjoittaa tietoja kuvan sisällöstä ja henkilöistä sekä kuvaajan nimi.


Lisää tiedosto haluamallesi sivulle

Laajennettu editori

 • Tiedosto lisätään muokkausikkunan kuvakkeesta Lisää kuva/muokkaa kuvaa  (vuori ja aurinko keltaisella pohjalla).
 • Jos et vielä tallentanut kuvaa, voit hakea sen Lisää kuva -linkistä. Linkki avautuu uuteen ikkunaan, jonka voi sulkea, kun on tallentanut kuvan Päijät-Häme-wikiin.
 • Kirjoita tallentamasi kuvan nimi tai nimen osa Kuvatiedoston nimi -kenttään ja valikoi listasta oikea kuva.
 • Kirjoita kuvateksti ja muuta tarvittaessa kuvan asetuksia. Paina Ok.
 • Kuvan ominaisuuksia voi muokata myöhemmin klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valikoimalla Kuvan ominaisuudet.


Peruseditori

 • Kuva lisätään haluttuun kohtaan artikkelia kirjoittamalla [[Kuva:''Kohdenimi''|thumb|left|''Kuvateksti'']]
 • Pienemmän kuvan saa lisäämällä kuvatietoihin kokomääreen esim. [[Kuva:''Kohdenimi''|300px|thumb|left|''Kuvausteksti'']]
 • left siirtää kuvan vasempaan laitaan. Jos haluat kuvan oikeaan laitaan, kirjoita tämän sijasta right. Kirjoita kuvateksti ja kuvaajan nimi.


Kuvagallerian luominen Useamman kuvan saa asetettua riviin pienoiskuvina käyttämällä kuvagalleriatoimintoa. Painike löytyy laajennetussa muokkausnäkymässä oikeasta reunasta. Voit myös kopioida oheisen koodin ja vaihtaa tiedostonimien tilalle haluamasi kuvien nimet. <gallery caption="Tähän tulee gallerian otsikko" widths=100% heights=150px perrow=6 showfilename=all> Tiedosto:Esimerkki.jpg|Kuvateksti Tiedosto:Esimerkki2.jpg|Kuvateksti Tiedosto:Esimerkki3.jpg|Kuvateksti </gallery>

Yleisiä ohjeita

 • Aseta kuva rivin alkuun.
 • Saman kuvan voi linkittää useammalle sivulle.
 • Kuvatekstiin tulee merkitä kuvaajan ja/tai kuvan omistajan tiedot.


Kartan lisääminen

Päijät-Häme-wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa tai Laajennetun editorin Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää merkittävän kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää esimerkiksi sivua http://pagesperso-orange.fr/universimmedia/geo/loc.htm tai Google Mapsin karttahakua. Ohje Google Mapsin sivuilla

Haluttuun kohtaan lisätään 

<widget type="googlemap">
<marker lat="61.11930" lon="24.33938">Kohteen nimi</marker>
<marker lat="61.23540" lon="24.43636">Kohteen nimi</marker>
</widget>

Koordinaatit merkitään kunkin kohteen mukaan. Kohteen nimi voi olla myös suora linkki siitä kertovaan Päijät-Häme-wikin sivuun ja kohteesta voi merkitä myös esimerkiksi osoitteen tai lyhyen kuvauksen. Merkittyjä kohteita voi olla niin monta kuin haluaa. Jokainen merkitään omalle rivilleen.

Tekijänoikeudet

Kirjoittajalla on oltava lupa julkaista verkossa Päijät-Häme-wikiin tallennettavat kuvat tai ääninäytteet. Jos kyseessä ei ole itse otettu kuva, on tarkistettava kuvanottajalta tai oikeuksienhaltijalta lupa verkkojulkaisuun. Jos kuva on lähikuva tai jos siitä voi tunnistaa henkilöitä, on hyvien tapojen mukaista saada henkilöiden suostumus kuvan julkaisemiseen verkossa.

Päijät-Häme-wikiin tallennettujen kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvan omistajalla/kuvaajalla. Kuvien käytöstä muissa yhteyksissä on aina erikseen sovittava kuvaajan kanssa, mikäli kuvassa ei toisin mainita.

Tekijänoikeuden raukeaminen

Pääsääntöisesti oikeudet valokuvaan säilyvät omistajalla, kunnes 70 vuotta on kulunut tekijän kuolemasta. Teknisillä valokuvilla on kuitenkin taiteellisia valokuvateoksia lyhyempi suoja:

Valokuvia suojataan tekijänoikeuslaissa kahdella eri tavalla. Omaperäinen ja itsenäinen valokuva on valokuvateos, jonka suoja-aika on sama kuin muillakin teoksilla eli tekijän elinikä ja 70 vuotta hänen kuolinvuodestaan. Tavalliset ns. tekniset valokuvat nauttivat lyhyempää 50 vuoden suoja-aikaa. Itse suojan sisällön osalta teosvalokuvien ja tavallisten valokuvien suoja on yhtenäinen. Myös elokuvien ja video-ohjelmien yksittäiset ruudut saavat suojaa. - Gramex: Tekijänoikeuslaki lyhyesti -

Lisää tietoja Päijät-Häme-wikin tekijänoikeuksista.