Henkilökohtaiset työkalut

Päijät-Häme-wiki on Päijät-Hämeen kirjastojen yhteinen kotiseutusivusto, johon kerätään paikallistietoa Päijät-Hämeen maakunnan alueelta. Huomioithan, että Päijät-Häme-wiki on kotiseutuwiki, ja myös luokituksen tulee liittyä Päijät-Hämeen maakuntaan, jotta luokitus pysyy yhtenäisenä. Älä luo luokkia tai linkkejä yleisiin asiasanoihin tai muihin paikkakuntiin. Paikkakunnista käytetään selkeyden vuoksi muotoa Lahti, Sysmä (ei Lahden kaupunki, Sysmän kunta). Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita Päijät-Häme-wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaavat Päijät-Hämeen kirjastot. Ylläpidolle voi jättää viestejä sähköpostitse: paijathamewiki[at]gmail.com.

Tutustu käyttöehtoihin sivuilla Tietosuojakäytäntö Tietoja Päijät-Häme-wikistä sekä Tekijänoikeudet.


Mitä wiki-kirjoittaminen on?

Wiki-kirjoittaminen on yhteisöllinen tiedon tuottamisen tapa, jossa käyttäjät voivat täydentää ja muokata toisten käyttäjien tekstejä. Tutustu wiki-kirjoittamiseen Wiki-kirjaston sivulla: Viisautta wikin tekoon -opas (avautuu uuteen välilehteen)

Pikaopas wiki-artikkelin tekemiseen -sivun muokkausnäkymässä voit tutustua artikkelin muotoiluperiaatteisiin.

Päijät-Häme-wikin sisältö

Päijät-Häme-wikiin kerätään Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluviin paikkakuntiin liittyvää aineistoa (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä). Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita.

Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstiltä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.

Poistosyyt

Ylläpito voi poistaa artikkeleita, jos ne eivät täytä Päijät-Häme-wikin käyttöehtoja. Poistosyyt:

1) Artikkeli ei aiheen puolesta kuulu Päijät-Hämeen alueeseen. Päijät-Häme-wiki on maakunnan kattava kotiseutusivusto ja kattaa nykyisen Päijät-Hämeen alueen (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä).

2) Yleisartikkeli, joka ei liity Päijät-Hämeeseen. Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstissä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.

3) Mainossisältö (Yritykset voivat esitellä toimialaansa, yrityksen sijaintia ja historiaa, hintojen, tuotteiden, palvelujen mainos-taminen poistetaan).

4) Roskaposti, asiaton sisältö ja ilkivalta.

5) Tekijänoikeutta rikkovat kuvat ja tekstit ilmoitusten perusteella.

6) Henkilötiedot. Päijät-Häme-wiki ei ole organisaatioiden, yhteisöjen tai henkilöiden yhteystietoluettelo, joten henkilökohtaiset yhteystiedot ja henkilötieto- ja nimiluettelot poistetaan.

Käyttäjätunnus


Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun

Päijät-Häme-wikiin kirjoittamiseen tarvitset käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saat sivun yläkulman linkistä Kirjaudu sisään tai Luo tunnus. Tunnusta varten tarvitset käyttäjänimen ja salasanan. Tunnus on maksuton. Käyttäjä voi kirjautua nimellä tai nimimerkillä. Oikea nimi kannattaa jättää vain, jos haluaa sen korvaavan aiemmin luodun nimimerkin. Luotuja käyttäjätunnuksia tai muokkaushistoriaa ei voi poistaa.

Käyttäjätunnuksen rekisteröintiin tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Kun luot uuden käyttäjätunnuksen saat sähköpostiisi viestin, jonka otsikko on: Päijät-Häme-wikin sähköpostiosoitteen varmennus. Klikkaa viestin linkkiä, jossa sinua pyydetään vahvistamaan luomasi käyttäjätunnus. Varmennusviesti on automaattinen, älä lähetä siihen vastausta. Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi, jos viestiä ei näy saapuneiden postien kansiossa.

Oletusasetuksena on, että toiset käyttäjät voivat ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse. Asetuksia voit muuttaa oikean yläkulman Asetukset-välilehdellä, kun olet kirjautunut wikiin. Asetuksissa voit myös estää sähköpostin lähetysmahdolisuuden poistamalla rastin ruudusta Salli sähköpostin lähetys osoitteeseen.


Päijät-Häme-wikiin kirjaudutaan samasta linkistä, jossa tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen kirjaudu ulos.

Tutustu huolella Päijät-Häme-wikin käyttöehtoihin sivulla Tekijänoikeudet, sekä Tietoja Päijät-Häme-wikistä, ja Vastuuvapaus, kun rekisteröidyt Päijät-Häme-wikin käyttäjäksi.

Käyttäjäsivu

Käyttäjäsivulle voit jättää tarkempia tietoja itsestäsi, jos niin haluat. Keskustelu-välilehdelle toiset käyttäjät ja ylläpito voivat jättää kommentteja suoraan käyttäjälle. Myös jokaisella artikkelilla on Keskutelu-välilehti, jonne voit jättää kommentteja, jos et halua muokata itse artikkelia.

Unohtunut salasana

Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos olet tallentanut sähköpostiosoitteesi Päijät-Häme-wikiin. Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut Päijät-Häme-wikiin sähköpostiosoitetta, ota yhteys järjestelmänvalvojaan (paijathamewiki[at]gmail.com).

Käyttäjätunnuksen estäminen

Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.

Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen

Päijät-Häme-wikissä on käytössä MediaWikin peruseditori, mikä tarkoittaa, että tekstin muotoilussa käytetään wiki-koodia. Tekstin muotoilutyökalut löytyvät kirjoituskentän ylälaidasta työkalupalkista. Laajennetussa näkymässä saat esiin lisää muotilupainikkeita. Lisäohjeita tekstin muotoiluun: ks. peruseditorin käyttöohje.

Tässä tärkeimmät muotoiluohjeet:

  • Otsikko: == Otsikkoteksti ==
  • Linkki: [[Linkkiteksti]]
  • Linkki erotetaan pystyviivalla tekstissä esiintyvästä taivutusmuodosta: [[August Fellman | August Fellmanin]]
  • Luettelon alkuun "*" merkki (esim. lähteitä merkittäessä)
  • Lihavointi: '''Lihavoitava teksti'''
  • Tyhjän rivin saa luotua tekstiin, kun kirjoittaa tekstin jälkeen seuraavalle riville: <br>


Yleisiä kirjoitusohjeita

Paras tapa tutustua wiki-koodiin on valita jokin artikkeli ja klikata artikkelin Muokkaa -välilehteä. Tässä kentässä voit tarkastella, miten artikkeli on muotoiltu ja kopioida rakenteen omaan artikkeliisi.

Alkuun pääset, kun kopioit ja liität tekstisi word-dokumentista muokkauskenttään. Artikkelia voi muotoilla myöhemmin ja myös muut aktiiviset käyttäjät voivat muokata tekstiäsi.


Kun ryhdyt kirjoittamaan artikkelia, tarkista ensin, onko Wikipediaan jo kirjoitettu aiheesta. Jos Wikipediassa on jo aiheesta laaja ja lähdeviitoitettu artikkeli, voit luoda oman artikkelisi lähdeluetteloon ulkoisen linkin Wikipediaan, niin vältytään toistamasta jo kertaalleen kirjoitettua. Älä kopioi Wikipediasta tekstiä mainitsematta lähdettä! Tarkoitus ei ole luoda kilpailijaa Wikipedialle, joten pidä Päijät-Häme-wikin artikkeleissa selkeästi paikallinen näkökulma. Näin Päijät-Häme-wikin artikkelit voivat täydentää aiheesta jo olemassa olevaa tietoa ja lisätä maakunnan tunnettuutta. Artikkelit, jotka eivät liity Päijät-Hämeeseen poistetaan.

Mainitse aina lähde, jos kopioit tekstiä muualta!

Voit lisätä artikkelin omaan tarkkailulistaasi. Tällöin saat tietää heti artikkeliin kohdistetuista muokkauksista. Tarkkailulista löytyy sivun oikeasta yläkulmasta, kun olet kirjautunut tunnuksillasi sisään.

Perusperiaate on, että kirjoitukset ovat vapaasti toisten kommentoitavissa ja muokattavissa. Kommentteja sisällöstä voit jättää artikkelin keskustelu-välilehdelle tai suoraan käyttäjälle käyttäjäsivulla.

Jos haluat poistaa kirjoittamasi artikkelin, ota yhteyttä ylläpitoon. Ylläpito harkitsee poistoa tapauskohtaisesti.

Uuden sivun luominen

Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa.

  • Voit kirjoittaa ensin aiheen hakukenttään tarkistaaksesi, onko aiheesta ennestään artikkelia. Käytä sanoista perusmuotoja ja nimistä yleisesti tunnettuja, kokonaisia muotoja esim. Juho Kusti Paasikivi (ei Paasikivi, J.K. ).
  • Voit klikata etusivun linkkiä Kirjoita uusi artikkeli. Anna artikkelille nimi ja klikkaa luo sivu. Jos aiheesta on jo kirjoitettu artikkeli, ohjelma vie suoraan artikkelin muokkauskenttään, eli wikiteksti-näkymään.
  • Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Voit aloittaa uuden artikkelin klikkaamalla tällaista linkkiä tekstissä. Pääset suoraan Luodaan sivu –kenttään.
  • Kirjoittaessasi pidempää tekstiä muista tallentaa teksti välillä sivun alareunasta löytyvän Tallenna sivu -painikkeen avulla. Kirjoittaessasi sivua voit liikkua Wikiteksti-näkymän ja Esikatselun välillä. Muista kuitenkin aina tallentaa sivu, ennen kuin liikut muille välilehdille: Wikiteksti-näkymässä Muokkaa –välilehteä ei kannata painaa ennen kuin olet tallentanut sivun, muuten teksti häviää.


Sivujen muokkaaminen

Kun haluat muokata artikkelia, klikkaa artikkelisivun ylälaidassa Muokkaa –välilehteä. Päijät-Häme-wikin artikkeleita voi muokata helposti. Päijät-Häme-wikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.

Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa sivun alalaidasta löytyvällä "'Tallenna sivu"' -painikkeella.

Kunkin sivun ylälaidan '"Historia"'-välilehdeltä näet sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta Tuoreet muutokset -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.

Otsikot ja sisällysluettelo

Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.

Lähdeluettelo

Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisätietoa Tekijänoikeudet-sivulla.

Ulkoasun muotoilu

Kun klikkaat artikkelin Muokkaa-välilehteä pääset wikitekstinäkymään. Sivun yläreunasta löydät tekstinmuotoilutyökalut. Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valitse toiminto sen jälkeen. Allekirjoitus -painikkeella voit lisätä automaattisen allekirjoituksen artikkelin loppuun. Allekirjoituksessa näkyy käyttäjätunnuksesi ja aikaleimaus. Työkalupalkista löytyvät painikkeet myös kuvatiedoston lisäämistä ja linkin luomista varten.

Sisällysluettelo

Käytä tekstissä väliotsikoita. Ohjelma luo automaattisesti artikkelin alkuun sisällysluettelon, kun väliotsikoita on käytetty.

Wikin sivujen linkittäminen keskenään

Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkin luominen toiseen Päijät-Häme-wikissä olevaan artikkeliin tapahtuu työkalurivin linkki- painikkeen avulla (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa yläriville tulee kohdeartikkelin nimi perusmuodossa. Linkitettävän sivun nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.

Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla punaisella. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.

Linkki wikin ulkopuolelle

Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi http://www.paijat-hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoita ja maalaa linkkisana, paina linkkikuvaketta ja kirjoiteta osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja sivun nimi Näytettävä teksti-kenttään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli. Huom. selkeyden vuoksi lisää ulkoiset linkit aina tekstin loppuun esim. väliotsikon "Aiheesta muualla" tai "Lähteet" alle. Tekstiin voi lisätä sisäisiä linkkejä, eli viitata toisiin wiki-artikkeleihin (ks. yllä Wikin sivujen linkittäminen keskenään).

Tallentaessasi sivua, jossa on ulkoinen linkki, ohjelma pyytää sinua vastaamaan turvakysymykseen roskapostituksen estämiseksi. Vastattuasi laskutehtävään pääset tallentamaan sivun. Testaa vielä, että linkki toimii.

Linkin luominen kuvasta

Normaalisti kuva linkittyy kuvatiedostoon. Jos haluat luoda kuvasta linkin toiselle sivustolle voit käyttää link= -komentoa. Kirjoita koodiin linkitettävä sivusto täydellisessä muodossa. Voit lisätä myös tekstin, joka selventää, mihin kuva linkittyy. Esimerkissä on ohjattu linkki kuvasta ulkoiselle verkkosivustolle: [[Tiedosto:kohdenimi.jpg|link=http://www.lastukirjastot.fi|Lastu-verkkokirjasto]]

Artikkelin nimen vaihtaminen

Sivua ei saa poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.


Ohjaussivun luominen

Ohjaussivu tarkoittaa sivua, joka ohjautuu suoraan samasta aiheesta kertovaan artikkeliin. Esimerkiksi Fellmanin kartano on sivu, joka ohjautuu suoraan artikkeliin Lahden kartano. Sivun ohjausta kannattaa käyttää silloin, kun esimerkiksi jostakin paikasta käytetään kahta eri nimeä tai joku henkilö tunnetaan paremmin taiteilijanimellään. Esimerkiksi nimellä Maila Mikkola voi luoda ohjaussivun, joka johtaa suoraan artikkeliin Maila Talvio. Luo ohjaussivu työkalurivin Ohjaus-kuvaketta klikkaamalla. Kirjoita kaksoishakasulkeiden sisään sen sivun nimi, jolle artikkelin halutaan ohjautuvan. Tämän jälkeen sivu tallennetaan. Ohjaussivulle ei siis kannata kirjoittaa mitään muuta tekstiä, pelkkä ohjauskoodi.

Sivujen suojaus

Päijät-Häme-wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa käyttäjä voi estää muiden tekemät muutokset (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat, henkilökohtainen kertomusaineisto, tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut ja aiemmin muualla julkaistut tutkimusartikkelit). Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Sivu suojataan suojaa/muuta suojausta-välilehdellä.  Valitsemalla "Suojaa" käyttäjä voi estää, että muut muokkaavat artikkelia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia.
Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.

Huom. Jos sivulla on enemmän kuin yksi tekijä, sitä ei voi kukaan yksittäinen käyttäjä suojata!

Luokat ja aihealueet

Artikkeleihin on hyvä lisätä luokkia ja liittää luokat laajempaan pääluokkaan, eli aihealueeseen. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla toiminnot:luokat on lueteltu kaikki käytetyt luokat. Sivun voi sijoittaa useampaan luokkaan. Yleisiä suomalaisessa asiasanoituksessa käytettyjä luokkia voit selata myös verkossa: Yleinen suomalainen asiasanasto (avautuu uuteen välilehteen) ja ONKI Yleinen suomalainen ontologia (avautuu uuteen välilehteen) Huomioithan, että Päijät-Häme-wiki on kotiseutuwiki, ja myös luokituksen tulee liittyä aihealueeseen, jotta luokitus pysyy yhtenäisenä. Käytössä olevat luokat voi tarkistaa selaamalla etusivun Aihelaueet-listan valikoita. Älä luo luokkia tai linkkejä yleisiin asiasanoihin, vuosilukuihin tai muihin paikkakuntiin. Paikkakunnista käytetään selkeyden vuoksi muotoa Lahti, Sysmä (ei Lahden kaupunki, Sysmän kunta). Ylläpito vahvistaa ja hyväksyy ehdotetut luokat.

Luokan ja aihealueen lisääminen

Luokan lisääminen:

Käytä luokkien nimissä monikkomuotoja!

Voit lisätä artikkelin loppuun luokan käyttämällä hakasulkeita:

Esimerkki:

[[Luokka: Näyttelijät]]

Artikkelin voi lisätä useaan eri luokkaan:

Esimerkki:

[[Luokka: Näyttelijät]] [[Luokka: Hollolalaiset]]

Wiki aakkostaa henkilöiden nimet automaattisesti etunimen mukaan aakkosiin. Käytä henkilöiden nimissä siksi seuraavaa merkintätapaa, jotta nimi aakkostuu hakemistossa sukunimen mukaan:

[[Luokka: Näyttelijät | Haapasalo, Ville]]

Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Käy silloin lisäämässä luokka jonkin aihealueen tai luokan alaluokaksi, jottei se jää orvoksi vaan listautuu aihealuelistaan etusivulle. Tämä tapahtuu klikkaamalla punaista linkkiä ja valitsemalla avautuvalta sivulta Luo lomake -välilehti. Pudotusvalikosta voit valita sopivan pääluokan, johon haluat liittää luomasi luokan. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!

Aihealueen luominen

Huom. Tämä toiminto mahdollista vain ylläpidolle! Voit luoda uuden aihealueen, jos et löydä etusivun aihealueluettelosta sopivaa pääluokkaa artikkelillesi. Luokan voi lisätä aihealueeksi klikkaamalla tallennetussa artikkelissa näkyvää punaista linkkiä ja valitsemalla Luo lomakkeella –välilehdellä pudotusvalikosta Aihealue. Tällöin asiasana tulee näkyviin etusivun aihealuelistauksessa ja toimii pääluokkana, johon muita luokkia voi taas lisätä alaluokiksi. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!

Tynkä-merkintä

Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua.

{{Tynkä}}


Tulos:

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.


Keskustelu sivun sisällöstä

Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä. Allekirjoita kommenttisi työkaluriviltä löytyvällä Allekirjoitus-painikkeella (Kynä-kuvake) niin julkaistussa kommentissa näkyy nimimerkkisi ja aikaleima.

Kuvatiedostot

Kuvien lisäämiseen on erillinen ohje: Kuvan lisäys.

YouTube video

Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id-koodi osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin yhtäsuuruus merkin perään.

{{#widget:YouTube|id=DWef69ItVrU}}


Videon luokaksi on hyvä merkitä [[Luokka: Videot]] jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta. Muista, että sinulla täytyy olla kaikkien videolla esiintyvien henkilöiden sekä videon tekijöiden lupa videon julkaisemiseen wikissä, vaikka se olisi jo aiemmin julkaistu YouTubessa.

Google Video

{{#widget:Google Video
|docid=-4567104036778249401
|width=400
|height=326
}}

Kartan lisääminen

Päijät-Häme-wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää Goolge Mapsin karttahakua.

Jos haluat lisätä artikkeliisi karttasijainnin, kopio alla näkyvä Google Maps -koodi kokonaan artikkelin muokkauskenttään. Vaihda pituus- ja leveyssarakkeisiin (lat= ja lng=) oikeat koordinaatit. Karttaa voi lähentää tai loitontaa lisäämällä tai vähentämällä rivin 'zoom=' arvoa.

Perinteinen Google Maps: Koordinaatit voit selvittää Google Maps:in karttapalvelussa klikkaamalla karttamerkkiä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta Mitä täällä on? Koordinaatit kopioituvat hakukenttään, josta voit kopioida ne edelleen.

Uusi Google Maps: Avaa Google Maps. Klikkaa kartalla sijaintia, joka ei ole paikkamerkintä tai -merkki. Paikkamerkin tai merkin klikkaaminen ei näytä sen koordinaatteja. Hakukentän alapuolelle tulee näkyviin koordinaatit sisältävä tietokortti.


Ohjeet Google Mapsin koordinaattihakuun (avautuu uuteen välilehteen)

Google Maps

{{#widget:Google Maps
|width=500
|height=300
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|zoom=16
|centermarker=yes
}}

Jos haluat määrittää kartan koon itse, sinun tulee asettaa korkeus ja leveys erikseen.


Lisäohjeita

Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: Mediawikin käyttöohjeet (avautuu uuteen välilehteen)

Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta paijathamewiki[at]gmail.com.