Henkilökohtaiset työkalut

Urkutaiteilija ja säveltäjä Aimo Johannes Känkänen on syntynyt 24.5.1922 Muolaassa ja asunut Lahdessa vuodesta 1959 lähtien. Hänellä on kanttori-urkurin tutkinto Helsingin kirkkomusiikkiopistosta sekä urkudiplomi Sibelius-Akatemiasta, lisäksi musiikinopettajan tutkinto. Opintomatkoja hän on tehnyt Saksaan. Uransa kanttori-urkurina Känkänen aloitti Raumalla vuonna 1950. Vuosina 1959-1986 hän oli Lahden kirkon urkurina ja urkujensoiton opettajana Lahden konservatoriossa.

Stipendien, apurahojen ja palkintojen lista on pitkä: mm. Wainsteinin säätiön stipendi 1959, Suomen kulttuurirahaston stipendi 1960, Kirkon musiikkipalkinto 1986, Hämeen läänin taidetoimikunnan mitali sekä Lahti-mitali 1990. Vuoden lahtelaiseksi hänet valittiin 1981. Känkäsen panos Lahden kulttuurielämään onkin huomattava, sillä hän on Lahden Kansainvälisen Urkuviikon perustaja. Hän toimi urkuviikon johtajana vuosina 1973-1990 ja on kirjoittanut myös historiikin aiheesta. Hän on kunniajäsen Kanttori-urkuriliitossa sekä Organum-seurassa.

Laaja sävellystuotanto ja levytykset ovat kokonaisuudessaan nähtävillä Känkäsen kotisivuilla. Opusluetteloon kuuluu lauluja (osa hengellisiä, myös joululauluja), kamarimusiikkia, orkesteriteoksia (esim. Konsertto uruille ja jousiorkesterille 1997) sekä luonnollisesti paljon urkusävellyksiä, joita voi kuunnella usealta CD-levyltä hänen itsensä esittäminä. Musiikin ohella Aimo Känkäsen sydäntä lähellä on lukeminen ja kirjoittaminen.