Henkilökohtaiset työkalut

s. 1899 Lahti
k. 1980 Lahti

Mystikkotaiteilijaksi kutsuttu Lahdessa syntynyt kuvataiteilija (lyijy- ja värikynätyöt, pastelli-, akvarelli-, guassi- sekä öljymaalaus).
Vuonna 1946 Ionowan kerrotaan saaneen karismaattisena lahjana piirustustaidon. Sitä ennen hän ei ollut piirtänyt tai maalannut mitään. Luomiskaudellaan taiteilija asui Hämeenkosken Putulassa, missä syntyikin yli 10 000 teosta.
Kuvat, joita hän maalasi olivat mystisiä ja abstrakteja. Ionowan mystiikka on kristillistä, sillä Kristuksella ja Jeesuksen uskonnollisella sanomalla oli hänelle erityisen suuri merkitys (Sirpa Haila, 2006).
Ionowa lahjoitti runsaasti taideteoksiaan, mutta ei koskaan myynyt niitä. Hänen ensimmäinen näyttelynsä pidettiin kirkkoherra Voitto Viron toimesta vuonna 1964 Helsingissä Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa. Seuraavana vuonna ilmestyi Viron toimittama kirja "Taivas oli minussa".
Taiteilijan vielä eläessä perustettiin Helsingissä (1969) taiteilijan nimeä kantava Ionowa-seura. Seuran tarkoituksena oli taiteilijan taiteen tunnetuksi tekemisen ohella taidekokoelman säilyttäminen yhtenä kokoelmana ja oman näyttelyhuoneiston hankkiminen. Seura toimii edelleen ja hallinnoi Lahden taidemuseossa sijaitsevaa noin 1300 taulun kokoelmaa, jonka taiteilija testamenttasi Suomen kansalle.
Vuonna 2006 ilmestyi taiteilijan elämästä kertova kirja Aleksandra Ionowa: mystikkotaiteilijan elämä. Kirjan tekijä on
FL Sirpa Haila ja julkaisija Ionowa-seura.

Lähteet


  • Haila, Sirpa. Aleksandra Ionowa: mystikkotaiteilijan elämä. Ionowa-säätiö, 2006.


  • Lahden kaupunginmuseo. Ionowa-kokoelma. Ionowa-seura, 1979.