Henkilökohtaiset työkalut

(s. 22.5.1922 k. 26.2.2010)

Paljasjalkainen lahtelainen kuvataiteilija (öljyväri, akvarelli). Maalasi runsaasti muotokuvia, mutta myös esim. maisemia ja asetelmia.
Myös kuvanveisto, savi- ja puutyöt olivat hänelle tuttuja.
Kävi peruskoulun, Kotiteollisuuskoulun (koristemaalaus ja tekstaus) sekä kirjallisen taidekoulun Helsingissä.
Toimi mainosalalla Askon palveluksessa kaikkiaan 42 vuotta.

Muotokuvia lahtelaisista

Taiteilija kiinnostui taidemaalauksesta jo pikkupoikana seuratessaan sisarensa maalaamista. Ensimmäinen todellinen yritys oli maalaus Lahden kaupungintalosta. Harjoitusta Lähteenmäki sai mm. Lahden taideyhdistyksen sodan jälkeen järjestämissä piirustusilloissa.
Mainosalalla työskennellessään Lähteenmäki jätti maalaamisen lähes kokonaan pariksikymmeneksi vuodeksi.
Sittemmin taiteilija ikuisti tauluihinsa mm. monia jo kuolleita lahtelaisia kuten esim. "Marskin oikean käden", päämajamestari, kenraali Aksel Airon sekä lääninrovasti Väinö Hovilan.
Myös maisemamaalaus oli lähellä taiteilijan sydäntä: "Usein kulkiessani minulla on halu nähdä jotakin sellaista maisemassa, jossa moni muu ei näe mitään erikoista."

Lahti maalauksissa

Lahtelaisuus näkyy Allan Lähteenmäen maalausten aiheissa kuten lahtelaisten muotokuvissa ja maalauksissa tutuista rakennuksista tai paikoista.
Taiteilijan töitä on esillä Lahden Upseerikerholla (kenraali Airon muotokuva) sekä Lahden Diakonissalaitoksen sisäänkäyntiaulassa.
Hän piti myös lukuisia näyttelyitä mm. Suvi Pinxissä.Lähteet

  • Uusi Lahti 29.4.1992 (nro. 17)