Henkilökohtaiset työkalut

(s. 1938) os. Nieminen, pakinanimimerkiltään Kipinä

Padasjoen Nyystölässä 18 ensimmäistä vuottaan viettänyt ja siellä nykyäänkin asuva Salmensuu asui välillä 20 vuotta Lahdessa.

Opinnot ja ammatit- kasvatustieteiden maisteri (1993) (lisäksi 125 opintoviikkoa muita aineita mm. estetiikkaa)
- Oululainen-Fazerin myyntikonttorissa (1959-)
- Etelä-Suomen Sanomissa (7,5 vuotta)
- toimistonhoitaja, Padasjoen Sanomat (1,5 vuotta)
- perusti Etelä-Päijänne -lehden 1982, joka ilmestyi yli viiden vuoden ajan
- perus- ja ammattikoulun opettaja

Tietoa kirjailijasta

"Kirjoittaminen on aina ollut minulle sisäinen pakko, nykyisin maalaamisen ja laulamisen ohella, mutta olen joutunut aina hajottamaan voimavarojani: viisi lasta ja nyt 15 lastenlasta. 20 vuoden ajan aviomies oli yksityisyrittäjä, jouduin osallistumaan myös yrityksen asioihin, koska olin osakkaana ja perheemme pääasiallisin toimeentulo tuli siitä. Rankkaa aikaa!
Nyt olen eläkkeellä, mutta aviomies on vaikeasti sydänsairas, minkä vuoksi joudumme osan vuodesta kylmimpään ja pimeimpään aikaan asumaan Espanjassa, jossa kylläkin ikävöin paljon - ja runoja syntyy... vaan en jaksa tarjoilla niitä mihinkään kustannettaviksi.
Mielessä muhii runoina tai proosana kirjoittaa mieheni elämänkerta, 13-lapsisesta lahtelaisperheestä kun on, sotalapsi ja 10-vuotiaana menetti äitinsä - jäi junan alle - ja 14-vuotiaana isänsä. Kirjoittaisin siitäkin, kuinka ilman koulutusta (vain 4 vuotta kansakoulua) voi selvitä, jos on sisua ja siunausta, vaikka on vaikeat sotalapsitraumat", Eeva Salmensuu kertoo.

Eeva Salmensuulle Päijät-Häme ja päijäthämäläisyys ovat vahva pohja hänen runoissaan ja teksteissään. "Päijät-Hämeen luonto, asuminen juurilla Päijänteen rannalla, lapsuuden leikkitantereilla on melkein kuin elämisen ehto ja kirjoittamisen ehto.
Pakinoissani käsittelin paljon paikallisia asioita ja aiheita. Palautetta tuli myös ja kun lopetin pakinoinnin, kyseltiin ja soiteltiin melkoisesti" hän kertoo.

Tuotanto

Runokokoelmat

Pienimuotoinen elämä, 1995.

Hetkien häikäisyt, 1995.

Luokse ja kohti, 1996.

Muu tuotanto

Eevan pakinoita Etelä-Päijänne -lehteen muun toimitus- ja kirjoitustyön ohella viiden vuoden ajan viikoittain.
Kipinä -pakinoita Päijät-Häme -lehteen reilun kymmenen vuoden ajan joka viikko.