Henkilökohtaiset työkalut


(s. 1956)

Erkki Tuira kutsuu itseään reilusti harrastelijamaalariksi, jonka töitä oli ensimmäisen kerran julkisesti nähtävillä Renkomäen kirjastossa keväällä 2012. Hän maalaa enimmäkseen akryyliväreillä maisemia ; mieluisimpia aiheita ovat tunturi- ja alppimaisemat. Tuira on maalannut, paitsi kankaalle, myös suoraan seinään. Suurimmat näistä teoksista ovat kooltaan 220 cm x 350 cm.

Tietään kuvataiteilijaksi Tuira kuvaa näin: ”Olen ollut nuorena isoisäni opissa sekä käynyt ABC-piirustuskoulua. Kävin myös kansalaisopiston öljyvärimaalauskurssin 1970-luvulla. Olen tehnyt autoihin ns. design-maalauksia. Eräs maalaamani auto voitti Helsingin jäähallissa American Car –showssa ensimmäisen palkinnon 1990-luvulla.”

Tavoitteekseen Tuira nimeää pysäyttää ihmiset katsomaan maisemaa. Kun hän siinä onnistuu, hän kokee, että katsoja siirtyy itse siihen maisemaan. Yleensä hän haluaa tuoda maalauksillaan rauhaa katsojan ajatusmaailmaan. Se taulun ”henki” on hänen mukaansa hyvin tärkeä elementti juuri kiinnostavuuden kannalta.

Kun Tuiralta tiedustelee teoksen syntyprosessia, hän kuvaa erään työnsä syntyä näin: ”Ensimmäisenä tulee mieleen iso vuoren huippu ja etenkin sen jyhkeä seinämä. Sitä maalatessani oli aivan kuin olin siellä itse pystysuoralla seinämällä ja viereistä seinämää kiipesi neljä vuorikiipeilijää. Melkein kuulin heidän huutonsa toisilleen. Ilta-aurinko luo hehkuaan oikealla olevan vuoren seinämään värjäten sen punertavaksi.”

Päijäthämäläisyys merkitsee Tuiralle hienoa asuinpaikkaa vuodesta 1971. Hänellä on suunnitelmissa maalata maisemia Lahdesta.