Henkilökohtaiset työkalut

Hartolassa, juuri ennen Vuorenkylää on selkeästi maastosta erottuva Hiekkapakanmäki, missä on poltettu aattoiltoina helluntaina, juhannuksena ja helatorstaina kokkoja. Paikka oli tunnettu tanssi- ja kokkopaikka, jonne tuli myös Joutsasta ihmisiä tanssimaan. Tanssit pidettiin maantiellä. Hiekkapakanmäen kohdalla on nyt tiehallinnon pystyttämä Vuorenkylä-kyltti.

Harjun päärakennuksesta Purnujärvelle päin, Keijumäellä on ollut kylän yhteinen keinu, jonne kylän nuoriso kokoontui. Purnujärven Likolahden torpan luona sijaitseva kovapohjainen ranta oli koko kylän yhteinen uimaranta. Harjun tilan tilavassa tuvassa on pidetty kinkereitä, iltamia ja näytetty elokuvia. Nuorisoseuran iltamien päätteeksi usein tanssittiin. Kuten tavallista myös täällä illanvietot ovat toisinaan saattaneet päättyä tappeluihin. Harjun tuvan lattian alla olevaa maakellaria käytettiin putkana, jonne suljettiin juopuneet ja häiritsevästi käyttäytyneet. Retkeilykohteista yksi suosittu kohde on ollut Kelperin luola.

Muita tapaamispaikkoja olivat urheilukenttä Purnuvuoren juurella 1950-luvulla ja Harantien varressa sijainnut kioski 1960-luvulla. Kioski oli erittäin suosittu paikka kokoontua viikonloppuisin 1960-luvun loppuun saakka. Kylä oli hyvin aktiivinen 1980-luvulla ja silloin järjestettiin monenlaisia tapahtumia. Keskioluen myynti vapautui 1.1.1969. Siitä syntyi uusia kokoontumispaikkoja Vuorenkylän raitille. Sikabaariksi kutsuttiin kaupan ulkopuolella olevaa ulkorakennusta ja sen seinustaa. Kaupasta käytiin ostamassa juotavaa ja sitä siemailtiin Sikabaarissa. Ennen Sikabaaria toimi Kivibaari, joka sijaitsi tien toisella puolella kaupan vastapäätä olevan sileäseinäisen kiven kupeessa. Nykyisin kyläkaupan yhteydessä toimii Peten Pub, joka on viihtyisä kyläläisten ja kesäasukkaiden kohtaamispaikka.

Lähteet