Henkilökohtaiset työkalut
Jaakko Kuusisto


Viulistina parhaiten tunnettu Jaakko Kuusisto on syntynyt Helsingissä 17.1.1974. Lahteen hän muutti 2002. Hänellä on sekä sävellyksen että viulunsoiton tutkinto Sibelius-Akatemiasta (1997 ja 1998) ja lisäksi opintoja Indiana University School of Music’ista Yhdysvalloista. Viulunsoiton opettajina ovat olleet mm. Géza Szilvay ja Miriam Fried, sävellyksen opettajina Eero Hämeenniemi ja David Dzubay. Ensimmäisen monista kilpamenestyksistään Jaakko Kuusisto sai Kuopion viulukilpailusta 1989, jotka hän voitti. Seuraavan vuoden Sibelius-viulukilpailussa hän sijoittui neljänneksi, samoin Indianapolisin viulukilpailussa 1994. Carl Nielsen –viulukilpailussa 1996 hän sai toisen sijan. Samana vuonna Opetusministeriö myönsi hänelle Nuoren taiteen Suomi-palkinnon. Lisäksi hän on saanut useita apurahoja eri säätiöiltä.

Kuusisto nimitettiin Lahden kaupunginorkesterin konserttimestariksi vuonna 1999. Hän on ollut vierailevana kapellimestarina useassa orkesterissa. Hän on myös levyttänyt ahkerasti – mm. kokonaislevytyksen Sibeliuksen nuoruudenteoksista viululle. Kiinnostus musiikin eri tyylilajeihin näkyy levytyksinä tangon ja jazzin saralla. Kuusisto on tehnyt lukuisia sovituksia sinfoniaorkesterille niin suomalaisista virsistä kuin ABBA-yhtyeen lauluistakin.

Jaakko Kuusiston sävellystuotanto on jo ehtinyt muodostua monipuoliseksi. Varhaisimpia sävellyksiä ovat laulusarjat Eila Kivikk’ahon sekä Helvi Juvosen runoista. Orkesteriteoksia ovat Sinfoninen sarja vuodelta 2002 (löytyy Osmo Vänskän johtamana CD:ltä Suomalainen virsi 3) sekä cembalolle ja jousiorkesterille vuonna 1996 kirjoitettu Välivuodenajat, jonka on levyttänyt Helsingin juniorijouset. Kamarimusiikkiteoksia on erilaisille kokoonpanoille. H. C. Andersenin sadun pohjalta Kuusisto on tehnyt lastenoopperan Prinsessan och vildsvanarna (2002). Koko perheen ooppera Koirien Kalevala Mauri Kunnaksen kirjan pohjalta valmistui vuonna 2004. Molempien esityskokoonpanoon kuuluu laulusolisteja, kuoro ja kamariorkesteri.

Veneilyä harrastava Jaakko Kuusisto luonnehtii säveltämistään näin: ”Ryhdyin kirjoittamaan pikkukappaleita joskus 6-vuotiaana isän sävellystyön innoittamana. 12-vuotiaana pääsin Eero Hämeenniemen oppilaaksi jonka luokalla opiskelinkin sitten noin kymmenen vuotta. Valtaosa teoksistani on syntynyt tilauksista, joten tuotanto pitää sisällään varsin monta eri tyyliä ja lajia. Orkesterityöni myötä yhä useampi teoksistani on suuntautunut viime vuosina orkesterikirjallisuuteen.”