Henkilökohtaiset työkalut
Jalo Markki

Monelle lahtelaiselle tuttu hanuristi Jalo Eetu Markki syntyi Jämsässä 18.3.1937. Lahdessa hän on asunut vuoden 1960 lopusta alkaen, paitsi välillä kymmenisen vuotta Orimattilassa. Muusikkona hän on itseoppinut. ”Nuoruudessani olin paljon rumpalina eri yhtyeissä, sivussa opettelin hanurin soittoa. Soittelin talkoissa ja latotansseissa oman pienen kokoonpanon kanssa.”

Työelämässäkin Jalo on ollut hanureineen aktiivisesti mukana järjestötoiminnassa ja erilaisissa tapahtumissa kyläpelimannin tyyliin. Lisäksi hän on vetänyt matkailuryhmiä eri puolille Pohjoismaita, Venäjälle ja Lappiin. Hän jäi sairaseläkkeelle Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksestä 1994. Jalo Markki on tuttu niin Orimattilan ja Lahden eläkkeensaajien yhdistysten kuin Lahden työttömien yhdistyksen keskuudessa lauluryhmien johtajana ja säestäjänä. Myös Keski-Lahden seurakunnassa hän on vetänyt yleisön lauluiltoja.

Omia lauluja syntyi aluksi pöytälaatikkoon. Viime vuosina on sairauden myötä tullut jokin sellainen herkkyys, että unesta herättyä saattaa kirjoittaa sanat paperille, ”samoin melodia voi soida lähes valmiina mielessä. Nopeasti vain kasetille hanurin kanssa, työstettäväksi ja hyvien ystävien sovitettavaksi.” Näin ovat syntyneet pienen ajan sisällä mm. neljä laulua Lahden - erityisesti Pikku-Vesijärven - seudulle: Hämeen helmi Lahti, Kariniemi-tango, Kariniemi-jenkka sekä Taruolennon jenkka. Viimeksi mainittuun liittyy hauska muisto: ”Vuonna 2000 oli Pikku-Veskulla styroksista tehtyjä lumiukkoja ongella, ja koska olin toiminut n. 40 vuoden ajan joulupukkina tavarataloissa, sain kutsun esiintyä kalanottajana lumiukkojen koukuista. Tästä syntyi idea Taruolennon jenkkaan. Nimimerkki Taruolento on ollut käytössäni n. 30 vuotta.”

Ensimmäinen oman sävellyksen levytys oli vuonna 2000 tasavallan presidentille omistettu Tarja-valssi CD-singlenä. 2003 ilmestyneellä CD:llä on sen lisäksi kolme Jalon kirjoittamaa laulua, joista Hämeen helmi Lahti on valittu myös Lahti 100 vuotta –juhlalevylle. 2004 ilmestynyt CD Jalo Markki sisältää edellisten lisäksi kahdeksan uutta omaa laulua. Levy on Jalon itsensä tuottama ja laulajina ovat mukana Vieno Lahtinen ja Hannu Korhonen.