Henkilökohtaiset työkalut
Jussi Kuokkanen


(s. 1926)

Tietoa kirjailijasta

Vuoden kieliteollakin (2005) palkittu Lahdessa vuodesta 1993 asunut Jussi Kuokkanen on syntyi Rääpyvässä, Inkerissä.
Hän pääsi ylioppilaaksi vuonna 1944 ja on suorittanut virallisen kääntäjän (ent. valantehneen kielenkääntäjän) tutkinnon vuonna 1975. Hänellä on myös suoritettuna I osa diplomi-insinööritutkinnosta (1948).
Kuokkanen on työskennellyt viestintäkonsulttina ja kielenkääntäjänä (1949-1986). Oman viestintä- ja käännöstoimiston johtajana hän on toiminut vuodesta 1972 lähtien.

Jussi Kuokkasen harrastuksiin kuuluvat matkailu (erityisesti Kaukoitä ja Afrikka), italialainen ooppera ja muu klassinen musiikki sekä mökkeily, puutarhanhoito ja kalastus.
Hänet on palkittu Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton hopeisella ansiomerkillä (1990), Vuoden kieliteko 2005 -palkinnolla sekä Päijät-Hämeen aikuisopiskelijapalkinnolla (2005).

Kirjoittajan uraa Kuokkanen on luonut toimimalla ensin mainostoimittajana, copywriterina ja kääntäjänä. Oman toiminimen Kuokkanen & co hän perusti vuonna 1972. Viestintä- ja käännöstoimiston toimialana ovat käännökset ja asiakaslehdet (HouseMagazines).

Tuotanto

Pakinoita ja muistelmia

Myllyojalta maailmalle. Imprimatur 2001.

Optimistin elämänviisautta ja muita kirjoitelmia. Imprimatur 2002.

Ukontie (toim. Jussi Kuokkanen). Imprimatur 2004.

Omien teosten käännökset

Tarvitaanko yhteistyötä?: pohjoismainen mielipidetutkimus 1983/ julk. Pohjoismaiden neuvosto. Tekijät: Andersen Ole E. ja Jussi Kuokkanen. (käännös tanskasta suomeen)


Jussi Kuokkasen lukuvinkit

  • Joseph Conrad: Lordi Jim

- Mestarillinen analyysi matkasta ihmissielun syövereihin.

  • W. Somerset Maugham

- Minulle mieluisinta luettavaa ovat monet M:n novellit, mm. Suntio, Kirje, Leija, Viidakkoasema, Herra Kaikkitietävä ym.

  • Giovanni Papini: Gog

- Kutkuttavaa lukuherkuttelua.

  • Rabindranath Tagore: Ahnaat paadet (novellikokoelma)


  • Tauno Koivukoski: Paluu alkuun

- Vuonna 1946 ilmestynyt, jo aikoja sitten unohduksiin vaipunut pieni ihme - yksi suomalaisen scifi-kirjallisuuden varhaisimpia helmiä.