Henkilökohtaiset työkalut

Kansakoulun opettajana toiminut lahtelainen Keijo Järvinen, synt. 1935, maalaa öljyväreillä käyttäen sivellintä ja veitseä. Halu maalaukseen syntyi jo nuorena: kiinnostus vei usein näyttelyihin. Hän kuvaa teoksissaan maisemia, lintuja, nisäkkäitä ja asetelmia.

Matka taiteilijaksi

Korkeakoulussa Järvinen oppi Kylli Kosken ohjauksella perusasiat ja ollessaan opettajana hän hankki täydennyskoulutusta, esimerkiksi ABC-piirustuskoulun kurssi 1964-65. Hän sai 2000-luvun alussa ohjausta Kosti Ahoselta, suoritti Lahden Työväenopiston kurssin vuosina 2004-05 ja Lahden Taideyhdistyksen kurssin 2005-06. Juhani Honkasen yksityisopetuksessa hän on ollut vuodesta 2005 lähtien. Keijo Järvinen hyväksyttiin Suomen Taiteilijat -yhdistyksen jäseneksi vuoden 2006 alussa ja saman vuoden lopussa Sanomatalon näyttelyssä yhdistyksen taiteilijajäseneksi.

Tavoitteenaan hänellä on päästä valokuvamaisesta toteutuksesta tunnelmien kuvaukseen värien, valojen, kontrastien ja sommitelmien keinoin pelkistettyyn ilmaisuun.

Luonnosta ideoita teoksiin

Keijo Järvinen löytää luonnosta ja matkoilta kiinnostavia kohteita, joita hän valokuvaa malleiksi. Hän tekee myös ulkoilmamaalauksia kohteen kehityttyä aikansa mielessä. ”Gran Canarialla innostuin tekemään nopeassa tempossa useita maisemia”, hän kertoo. Taiteilija käyttää maalaustensa idealähteenä myös lehtikuvia.

Hänen kesäasuntonsa lähellä Heinolassa Kelloniemen harjulta löytyy Koli-tyyppisiä näkymiä. Järvinen kertoo viettäneensä siellä kesällä pitkän tovin maisemaa analysoiden ja maalaten. ”Mökkimme rantakalliot ovat olleet monelta suunnalta innoituksen lähteitä eri valaistuksissa ja vuodenaikoina”, hän luonnehtii. Kauniit näkymät, rauhallisuus ja luonto suovat retkeilykohteita, jotka innoittavat taiteilijaa maalaamaan.