Henkilökohtaiset työkalut
Kosti Ahonen Kuvaaja: Kari Lieksa

s. 12.8.1920, Lahti
k. 12.11.2003, Lahti

Kuvanveistäjä ja taidemaalari (etenkin öljyvärimaalaus ja puunveisto, ajoittain myös grafiikka).
Kipinän maalaamiseen Kosti Ahonen sai jo varhain koulupoikana seuratessaan veljiensä maalaamisharrastusta. Lisäoppia hän haki Lahden taideyhdistyksen piirustuskoulusta 1949-54. Ensi kerran hänen teoksiaan oli esillä 1950, jolloin hän pääsi Lahden taiteilijaseuran jäseneksi.
Pian hän liittyi myös Taidemaalariliittoon.

Aiheet läheltä ja kaukaa

Aiheensa Kosti Ahonen sai läheltä ja kaukaa. Hän ikuisti kadonneen Puu-Paavolan talot. Maalauksia syntyi yli viisikymmentä. Myös kotikaupunginosa Kiveriö oli tuttu aihe hänen teoksissaan. Matkoillaan hän maalasi näkymiä ulkomailta ja hänen maalauksiaan oli esillä useissa Euroopan maissa sekä Australiassa.
Ahosen teosten keskeisin aihepiiri oli maisema ja tuotannon pohja naturalistinen, kubistisin vivahtein. Informalistinen kausi osui 1960-luvulle.

Veistäjän ura alkoi Mukkulan kartanon puistonpenkistä


1960-luvun lopussa Ahonen alkoi tehdä puuveistoksia. Puunveisto alkoi Mukkulan kartanon puistonpenkin veistämisestä laajentuen kattamaan "koko huoneen". Näille huonekaluille olikin kysyntää Saksaa myöten.
Ahosen monikäyttöhuonekalut olivat yhtaikaa muotoiltuja taideteoksia ja samalla sänkyjä, pöytiä ja lipastoja, joiden varsinainen käyttötarkoitus miltei peittyi runsaan muotokielen alle.
Ahonen teki myös muistomerkkejä ja alttariveistoksia. Uskonnollisuus ja ihmisen pienuus välittyy monesta hänen veistoksestaan.
Kosti Ahosen kotia voitiin kutsua kokonaistaideteokseksi. Se oli verhottu maalauksilla ja veistoksilla lattiasta kattoon.
Kodista on tulossa yleisölle avoinna oleva museo.

Lähteet

Itkonen, Satu. Sydän siveltimellä. Suomalaista naivismia. Taidepiste 1998, s. 24-27.
Järvinen Keijo. Kosti Ahonen : In memorian. Teoksessa Uusi Lahti: 2003, 26.11.2003 (48), s. 18.

Rajala, Salla. Kosti Ahonen: maisemien maalaajamestari. Teoksessa Uusi Lahti: 2002, 1-25, 8.6.2002 (23B), s. 20.