Henkilökohtaiset työkalut
Kuvassa Lääninkivalteri Aschanin keltainen puutalo
Kuva: Lääninkivalteri Aschanin talo (Sirpa Juuti, Heinolan taidemuseo). Lähde Wikimedia commons

Heinolan kaupungin vanhin alkuperäisasussa säilynyt rakennus on Maaherranpuiston laidalla sijaitseva Aschanin talo. Päärakennus, piharakennukset ja ympäröivä puutarha muodostavat 1700-luvun kaupunkimiljöötä vastaavan ympäristön. Vuonna 1983 museoitu talo on palautettu ensimmäisten asukkaidensa, lääninkivalteri Aschanin perheen, aikakauden kustavilaiseen tyyliin. Sisustus, muun muassa konservoinnin yhteydessä tapettikerrosten alta paljastunut rokokoo-tapetti, on pystytty palauttamaan alkuperäiseen asuunsa, ja piha on kunnostettu 1700-luvun mallien pohjalta. Suurin osa kasveista on vanhoja lajikkeita, ja yrttimaassa kasvaa 1700-luvun puutarhaviljelylle tyypillisiä mauste- ja lääkekasveja.

Aschanin talon historia liittyy vuoden 1775 läänijakoon, jolloin Heinolasta tuli Kymenkartanon läänin hallinnollinen keskus. Ensimmäinen lääninkivalteri, Lars Adolf Aschan, muutti perheineen Loviisasta Heinolaan ja talo rakennettiin perheen asunnoksi 1780-luvulla. Aschanin perheen esineistöä talossa ei ole säilynyt, mutta huonekalut ja esineet ovat tyypillistä 1700-luvun kaupunkiasunnon esineistöä.


Verkkolähteet

Aschanin talo on avoinna yleisölle. Tarkemmat tiedot Heinolan museoiden verkkosivulla (avautuu uuteen välilehteen)

Heinolan museot Wikipediassa (avautuu uuteen välilehteen)

Painetut lähteet

Kokki, Kari Paavo: Lääninkivalteri Aschanin talo Heinolassa. Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirja 1989. Lahti : Päijät-Hämeen tutkimusseura, 1989. S. 47-55. ISSN 0359-7415

Lääninkivalteri Aschanin talo Heinolassa = Landsgevaldiger Aschans hus i Heinola = Aschan House in Heinola / [toimitus = redigering = editors: Sirpa Juuti, Kari-Paavo Kokki. Heinola : Heinolan kaupunginmuseo : Heinolan taidemuseon ystävät, 2002 (Espoo : Sävypaino).