Henkilökohtaiset työkalut
Lea Korhonen


(s. 1946)

ent. Kallio, ent. Erving, os. Laine, kirjailijanimeltään Lea Toini

Tietoa kirjailijasta

Lahtelaissyntyinen ja siellä yhdeksäntoista vuotta asunut Lea Korhonen asuu nykyään Heinolassa. Hän on asunut välillä myös Helsingissä (2 vuotta).
Lea Korhonen on suorittanut leipuritutkinnon, käynyt kotisisaropiston sekä osallistunut lukuisille kirjoituskursseille ja seminaareille sekä kesäyliopiston kirjoituskurssille.
Hän on työskennellyt leipurina (kaksi vuotta), kodinhoitajana (kuusi vuotta) ja perhepäivähoitajana (kaksi vuotta) sekä ollut neljän lapsen kotiäitinä tehden ohessa siivoustehtäviä. Askarteluohjaajan virassa hän on toiminut kuusi vuotta ja hoitajan toimessa vanhainkodissa 11 vuotta. Lisäksi hän on ollut kansalaisopiston ja Kynäsillan luovan kirjoittamisen opettajana.

Lea Korhosen harrastuksiin kuuluvat kristillinen toiminta ja seurakunta, kirjoittaminen, maalaaminen, luonto ja liikunta.
Hän on saanut raittiuskilpakirjoituspalkintoja, Etelä-Suomen nuorisoseurojen liiton kirjoituskilpailun IV palkinnon 1962, Elämä-lehden järjestämän Kuolema-aiheisen kirjoituskilpailun palkinnon vuonna 1990 sekä opetusministeriön apurahan 5000 mk vuonna 1996.

Mm. kertomuskirjoja, runoja ja näytelmiä kirjoittanut Korhonen on harrastanut kirjoittamista pienestä pitäen, lukihäiriöstä huolimatta.
"Radioon kirjoitin ensimmäisen kertomukseni kymmenvuotiaana. Kirjeitä kirjoitin paljon. Parhaana aikana oli neljätoista kirjeenvaihtotoveria. Siitä innostus kirjoittamiseen kasvoi."
Saamansa kannustuksen myötä hän on alkanut kirjoittaa enemmän ja taito on myös kehittynyt.
Jo kansakoulussa opettajat olivat sanoneet hänelle, että ”sinulla on hirveä käsiala, mutta hyvä sisältö ja mielikuvitus".
"Aloin kirjoittaa lehtiin, ensin satuja ja sitten pakinoita, yhteensä n. 200. Niinpä nyt kuvittelen olevani lähes kirjailija".

Lea Korhosen Lahtelaiset -kirjan sisältö ja tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen Lahteen vuoden 1945 jälkeiseen aikaan.
"Myös uusimman kirjan Metsätie 10 tapahtumat sijoittuvat Lahteen, vuosiin 1951-52. Kirjojen tekstit ovat aikuisena muistuneita lapsuustapahtumia, toden ja mielikuvituksen yhdistelmiä. Tapahtumapaikat ovat todellisia.
Runokirjassa Järki ja Särki on runoja Lahden ja Heinolan kaupunkikuvista esim. runoissa Ohi kaupungin ja Nakkikioskilla."

Tuotanto

Kertomuskirjat

Lahtelaiset : selkokirja. Sirius 1996.

Metsätie 10 : selkokielinen. Programmet KK & CO 2006.

Runot

Järki ja särki : runokokoelma. Omakustanne 2001.

Näytelmät

Häkkilinnut ja sillanrakentajat 1984, esitetty Heinolan Lyseolla. Perustuu seminaarin ja rautatiesillan aikaan. Ryhmätyö.

Useita pieniä kertakäyttönäytelmiä.

Osallistuminen antologioihin

Ilmestyneet vuosina 1978-98.

Lööperi, Tosi sulkasatoa I ja II, Juuret paljaana, Nokka tuuleen, Kynäsillan antologiat: Sanasilta (osallistunut kymmeneen numeroon) sekä Tuulien tanssi. == Muu tuotanto ==

Nyt kun on aikaa : askartelukirja aikuisille. FinnEpos 1993.