Henkilökohtaiset työkalut

(s. 1934)

Hollolassa vuodesta 1979 lähtien asunut kuvanveistäjä. ”"Asettumiseni Päijät-Hämeeseen on sattumaa; ympäristö sinänsä ei heijastu taiteeseeni.”"


Leila Hietala-Hämäläisen tie kuvataiteilijaksi alkoi Tampereen työväenopistossa. Keväällä 1965 hän osallistui maalaus-, piirustus- ja kuvanveistokursseille oltuaan edellisvuonna itse kuvanveistomallina. Saman vuoden kesällä hän osallistui Pirkanmaan kulttuurirahaston maalauskurssille Ruovedellä sekä aloitti syksyllä opinnot Suomen Taideakatemian koulussa (nyk. Kuvataideakatemia), josta valmistui vuonna 1968.

Hän on toiminut kuvanveiston opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa, Lahden Taidekoulussa (nyk. –instituutti) ja Kirkkonummen kansalaisopistossa. Lahdessa Hietala-Hämäläisen veistoksia voi nähdä Lahden taidemuseossa ja historiallisessa museossa. Hollolan Salpakankaan terveyskeskuksen edessä on pronssiveistos ”Elämälle”.

Kuvien veistäjä

Pronssia suosiva taiteilija nimeää itsensä uusrealistiksi. Laajaan tuotantoon kuuluu mm. julkisia veistoksia, mitaleita, muotokuvia sekä eläinveistoksia. Kysymykseen taiteensa tavoitteista hän vastaa arkisesti: Kuvanveisto on minulle ammatti, ehkä jotkin työni tuottavat iloa ihmisille.

Vapaat veistokseni ja mitalini perustuvat usein sattumalta näkemääni sanomalehti- tms. kuvaan, josta saan idean. Esimerkiksi Isadora vuodelta 1977 perustuu pieneen kuvaan Vanessa Redgravestä elokuvassa Isadora.

kuvassa valokuva veistoksesta jossa naisfiguuri
Veistos: Isadora 1977 pronssi (100 cm)