Henkilökohtaiset työkalut

Möysän Esso oli 1961 perustettu bensiiniasema, josta Suomen Esson luopumisen jälkeen lähinnä pohjaveteen liittyvästä ympäristöluvasta johtuen KotiPizza -ravintola. Tämän vaiheen jälkeen Möysän Esso luopui KotiPizzasta ja jatkoi pelkästään omalla liikenimellään. Bensiini- ja dieselöljy-pumppujen poistamisen jälkeen Möysän Essolle rakennettiin katolle ulkoterassi, joka lienee yksi Suomen korkeimmista yksikerroksisen rakennuksen katolle rakennetuista, josta näkee hyvin Lahden keskustan suuntaan Karjalankatua. Lahden kaupungin Karjalankadun kohdalta on kulkunut keskiaikainen Ylinen Viipurintie. Möysän Essosta, joka ei ole enää Suomen Esson huoltoasema, käytetään puhekielessä lyhennettyä nimitystä Mössö. Tavallisten pikaravintolapalveluiden lisäksi siellä on myös ajoittain elävää musiikkia.

Möysän Esson lähellä Möysän kansakoulun eteläpuolella oli toinen bensiiniasema, joka kuului British Petroleumille, joka kauppojen seurauksena muuttuin ensin Unioniksi ja sitten Neste Oiliksi. Bensiininjakelun päätyttyä mittarikentät poistettiin ja pihan itäpuolella on Suomen Energiaosuuskunnan pääkonttori. BP:lle Möysän kansakoulusta johtava liikennevaloitettu suojatie oli koululaisille vaarallinen aiheuttaen liikenneonnettomuuksia lähinnä siksi, että koululaiset juoksivat suojatielle.

Aikaisemmin Karjalankadulla toimi 1960-luvulta alkaen Teho-Baari. jolla oli vahva paikallinen luonne ja jossa pelattiin 1960- ja 1970-luvulla shakkia. Paikkaa kutsuttiinkin humoristisesti Möysän seurahuoneeksi aikana, jolloin runsaan kilometrin päässä Lahden keskustassa yksi kaupungin korkeatasoisimmista ravintoloista oli Lahden Seurahuone.

Katso myös