Henkilökohtaiset työkalut

(synt. 1970)

Vuosina 2001-2005 Lahdessa ja siitä eteenpäin Orimattilassa asunut kuvataiteilija (päätekniikkana metalligrafiikka).

Ennen taideopintoja Marko Suomi opiskeli puutarha-alaa Rovaniemellä – puutarhanhoito on hänelle edelleen tärkeää. Kuvataiteilijaksi päätymistä hän pitää sattumana. ”Tutustuin 80-luvulla Lapin taidekoululaisiin Torniossa. Tuolloin syntyi idea että tuota voisi kokeilla. Ensin Lapin taidekoulu, joka oli maksullinen kansanopisto. Sitten hain ja pääsin Lapin yliopistoon opiskelemaan kuvaamataidon opettajaksi (1993-1997). Opiskelukaverit hakivat Kuvataideakatemiaan. Niin myös minä innostuin ja pääsin sisään ensimmäisellä yrittämisellä 1997.”

Rakkaudesta luontoon

Grafiikan teoksia Marko Suomen käsistä on syntynyt noin sata, lisäksi muutama video, ympäristötaideteos ja installaatio. ”Teen taidetta luontolähtökohdista. Haluan teoksillani herättää luonnon arvostusta katsojissa. Teokset ovat myös osa elämääni, jonka toivoisin olevan mahdollisimman luonnonmukaista ja ympärillä olevaa maaseutuluontoa rikastavaa.”

”Teen puutarhatöitä ja hoidan kotieläimiäni päivisin. Iltaisin luen. Aina välillä syntyy idea, jonka annan kypsyä aikansa. Kypsytelty idea on helppo myöhemmin muuttaa teoksiksi. Päijäthämäläisyys ei heijastu taiteessani. Tunnen itseni vieläkin lappilaiseksi; vietin Lapissa elämäni 27 ensimmäistä vuotta."