Henkilökohtaiset työkalut

(s. 1939)

Lahdessa vuodesta 1954 asunut kuvataiteilija (öljy-akryyli ja akvarellimaalaus, keramiikka, mitalien suunnittelu).
Suomen Taiteilijat ry:n puheenjohtaja (2006-). Nastolan Taideyhdistyksen jäsen.
Tehnyt opintomatkat Amsterdamiin, Antibesiin, Baseliin, Budapestiin, Frankfurtiin, Nizzaan, Pariisiin, Rotterdamiin sekä Milanoon.

Opinnot ja ammatit

- ammattikoulun hiusmuotoilijalinja (opiskelua Sveitsissä 3 vuotta)
- Hyvinkään taidekoulu (2 vuotta)
- Taideteollinen korkeakoulu (1 vuosi)
- Kursseja mm. Lahden taideinstituutissa, Oriveden opistossa, Limingan opistossa ja Ilmajoen opistossa
- yksityisopettajat: Juhani Honkanen (maalaus) ja Sirpa Koivuniemi (Keramiikka)

Hiusmuotoilijalinjan käytyään Martti Åhman työskenteli 15 vuotta kouluttajana.
Lopetettuaan yksityisen oppilaitoksensa Helsingin Hiusinstituutin toiminnan hän jäi vapaaksi taiteilijaksi vuonna 1996.
Åhman on pitänyt maalauskursseja aikuisille ja nuorille. Hänellä on ollut myös yksityisoppilaita.

Taidetta monipuolisesti eri aloilta

"En ollut koulussa mikään lahjakkuus, mutta oli kova halu ja innostus piirtää ja maalata. Ensimmäinen maalausjakso päättyi 1965 ja toinen alkoi 1980. Aloin opiskella taiteen eri alueita ja opiskelu jatkuu edelleen."

Åhman haluaa tehdä eri alueiden taidetta kuten maalaustaidetta ja keramiikkaa. Hänen ominta aluettaan ovat maisemat ja asetelmat sekä keramiikkatyöt. Näiden lisäksi hän suunnittelee mitaleita.
Åhman nauttii taiteen tekemisestä ja haluaa kehittyä siinä. Lisäksi hän pyrkiivälittämään taiteellansa ihmisille hyvää oloa ja hyviä tuntemuksia.
"Haluan antaa positiivista energiaa katsojalle ja kokijalle. Taide on rakkautta, rakkaus on taidetta Jumala-ihminen".

Åhman on pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla (esim. Sveitsissä). Yhtenä aiheena näyttelyille on ollut taiteilijaa inspiroiva intiaanikulttuuri (kaksi näyttelyä).
"Kuviin on sisällytetty ikään kuin 'väistyvänä elementtinä' runsaasti tunnusomaisia yksityiskohtia Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen luontoon läheisesti tukeutuvasta elämästä."

Luonnonoopperaa jylhässä maisemassa

Åhmanin maalaus Valkealan Kuutinlahden luonnonoopperasta juontaa juurensa vaellusretkelle, jonka taiteilija teki vuonna 2001. "Useamman vaelluskilometrin jälkeen saavuimme paikalle josta oli huikea näkymä vastarannalle. Istuin ja katselin."
Vuonna 2003 Åhman palasi saman maiseman äärelle ja sommitteli luonnoksen sekä valokuvasi paikan. "Tunnelma oli huikea. Palasin Ateljeeheni ja maalasin näkemäni kankaalle käyttäen luonnosta muistikuvani apuna. Työstin muutamia viikkoja kunnes se oli mielestäni valmis. Pitää myös osata lopettaa", Åhman kertoo teoksensa syntyprosessista.

Martti Åhman kokee itsensä enemmän lahtelaiseksi kuin päijäthämäläiseksi. Hän on kuvannut joitakin kohteita Lahden seudulla.
Åhmanin teoksia on esillä sekä yrityksissä että yksityiskodeissa Suomessa ja ulkomailla (mm. Kuhmon Säästöpankissa, Suomen Urheilumuseossa, Alfred Popp -kokoelmissa Saksassa).Hän on myös suunnitellut Royal Cycling Team ry:n mitalit 1981, 2003 ja 2006.