Henkilökohtaiset työkalut
Kuvassa ilmakuva Radiomäen kentästä
Radiomäki. Lähde: Lahti Region -kuvapankki


Pikaohje wiki-artikkelin kirjoittamiseen

Tämä on Lahden kaupunginkirjaston harjoitussivu. Tämän artikkelin muokkauskentässä näet, miten wiki-teksti on muotoiltu. Artikkelia kirjoitetaan Muokkaus-välilehdellä eli Wiki-teksti-näkymässä. Kirjoittaessasi voit liikkua Wiki-teksti-näkymän ja Esikatselun välillä, mutta muista käydä tallentamassa teksti sivun alareunasta löytyvän Tallenna sivu -painikkeen avulla, ennen kuin liikut muille sivuille. Jokaisella sivulla on Keskustelu-välilehti, jonne voi jättää kommentteja kirjoittajalle sekä Historia-välilehti, jossa näkyy kaikkien sivuun muutoksia tehneiden käyttäjätunnukset aikajärjestyksessä. Omalla käyttäjäsivulla voit harjoitella kirjoittamista. Käyttäjäsivullesi pääset klikkaamalla käyttäjätunnustasi etusivun oikeassa yläkulmassa, kun olet kirjautunut sisään.

Otsikko ja väliotsikko

Otsikoita kannattaa käyttää, sillä silloin ohjelma tekee automaattisesti sisällysluettelon sivun alkuun. Otsikko muotoillaan maalaamalla haluttu teksti hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla yläreunan työkalurivin otsikko-valikosta haluttu otsikon koko. Jos palkissa näkyy vain yksi työkalurivi, klikkaa tekstiä Laajennettu, niin saat lisää muotoilutyökaluja näkyviin.

Luokan lisääminen

Wiki sisältää kahdenlaisia sivuja: Luokka-sivuja ja Artikkeli-sivuja. Luokka-sivut ovat hakemistoja, joista artikkelit löytyvät. Luokat merkitään kunkin artikkelin loppuun kirjoittamalla kaksoishakasulkeisiin haluttu asiasana: [[Luokka:Esimerkki]] Päijät-Häme-wikissä käytössä olevia luokkia voi selata Toimintosivujen välilehdeltä Luokat Voit käyttää myös kokonaan uusia luokkia. Asiasanan valitsemisessa voit käyttää apuna Yleistä suomalaista asiasanastoa (avautuu uuteen välilehteen)

Linkin tekeminen

Artikkeliin on suotavaa tehdä linkkejä toisiin wiki-artikkeleihin. Linkki luodaan maalaamalla haluttu sana ja klikkaamalla työkalupalkin ylärivistä löytyvää linkki-kuvaketta (ketjun kuva). Ylärivillä näkyy, mihin artikkeliin linkki halutaan kohdentaa, eli artikkelin nimi perusmuodossa. Alarivillä näkyy tekstissä esiintyvä sana. Esimerkiksi tässä on tehty linkki Ohje-sivulle. Linkki olemassa olevaan artikkeliin näkyy tekstissä sinisenä.

Linkkejä voi tehdä myös artikkeleihin, joita ei vielä ole kirjoitettu. Tällöin ne näkyvät tekstissä punaisena. Aiheesta pääsee kirjoittamaan klikkaamalla punaista linkkiä. Tällöin ohjelma luo sivun ja pääset suoraan muokkauskenttään. Halutut sivut näkyvät Toiminto-sivujen välilehdellä Halutut sivut. Kun artikkeli, johon linkki johtaa on kirjoitettu ja tallennettu, linkki muuttuu siniseksi ja johtaa automaattisesti artikkeliin.

Kuvan lisääminen

Kuvan lisäämisessä Päijät-Häme-wikiin on kaksi vaihetta: Ensin kuva tallennetaan wikin kuvapankkiin valitsemalla vasemman reunan Työkalut-valikosta Tallenna kuvatiedosto. Kuvalle kannattaa antaa selkeä ja yksinkertainen kohdenimi. Yhteenveto-laatikkoon on suositeltavaa lisätä kuvaajan nimi ja kuvan lähde. (Ks. lisätietoja sivulta Tekijänoikeudet ). Kuvan lisäämiseen on erillinen ohje: ks. Kuvan lisääminen

Kuva linkitetään kuvapankista artikkeliin klikkaamalla Tallenna tiedosto -painiketta työkalurivillä ja kirjoittamalla ylempään kenttään kuvalle tallennusvaiheessa annettu kohdenimi. Alemalle riville voi kirjoittaa halutun kuvatekstin. Kuvatekstissä on hyvä vielä mainita tekijänoikeustiedot. Kuvan asettelua voit säätää vielä alarivin valikoista ennen kuin viet kuvan sivulle klikkaamalla Lisää-painiketta.

Varmista, että kuva ei ole liian suuri, jo ennen kuin tallennat sen kuvapankkiin. Kuvan ihanteellinen koko on 800 x 600 px, 200kB. Lisää myös vaihtoehtoinen kuvailuteksti, jotta ruudunlukuohjelmat tunnistavata kuvan kirjoittamalla koodin loppuun |alt=kuvateksti

Kuvagalleria

Kuvagalleria -toiminto löytyy työkaluvalikon alariviltä, kolmas kuvake oikealta. Jos alarivi ei ole näkyvissä, saat sen näkyviin klikkaamalla ylärivin linkkiä Laajennettu. Kuvagalleriaan voi viedä useamman kuvan samalle riville. Oheisessa esimerkissä on asetettu kolme kuvaa rinnakkain. Uuden rivin saa tehtyä kohdistamalla kursori uudelle riville ja klikkaamalla uudestaan kuvagalleria-painiketta.

Lähteet

Käytetyt lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Työkaluvalikosta löytyy valmiita koodeja luettelon muotoilemiseksi. Luettelomerkki on tähti (*)

Linkki

Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi http://www.paijat-hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan linkkikuvaketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja sivun nimi Näytettävä teksti-kenttään.Kartta

Huom. karttaupotus eivät tällä hetkellä toimi - älä lisää karttaa vaan linkitä mieluummin suoraan Google Maps -sivulle. Google Maps -kartan saa lisättyä artikkeliin kopioimalla Ohje-sivulta löytyvän koodin ja vaihtamalla kohteen koordinaatit (latitude ja longitude) niille varatuille riveille. Ohje-sivulla lisää tietoa karttamerkinnästä.Video

Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id-koodi osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin yhtäsuuruus merkin perään.

{{#widget:YouTube|id=DWef69ItVrU}}


Videon luokaksi on hyvä merkitä [[Luokka: Videot]] jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta. Muista, että sinulla täytyy olla kaikkien videon tekijöiden lupa videon julkaisemiseen wikissä!