Henkilökohtaiset työkalut
Radio- ja tv-museo - OH3R
[paikka kuvalle]
Lahden Radiomäki
http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/radio-ja-tv-museo
Toiminta
pysyvä näyttely radio- ja televisiolähettimiin sek vastaanottimiin liittyvä pysyvä näyttely
radiolähetysstudio
vaihtuva näyttely
opetus - esittelyjä peruskoululaisille
- Lahden Radioamatöörikerhon ylläpitämä amatööriradioasema
- Lahden Radioharrastajien esittelypiste
aukiolo avataan 6.5.-8.6.2014 ja 10.6.-31.8.2014 tilapäisesti, maanantaisin suljettu sekä juhannuksena
muuta auditorio

Radio- ja tv-museo sijaitsee Lahden kaupungin keskustassa sijaitsevalla Radiomäellä.

Lahden vanha radioasema

Radiolähetystoimintaa entisellä Hautausmaanmäellä on ollut vuodesta 1928 lähtien, jolloin Lahden suurasema vihittiin käyttöön. Lahden suuraseman perustaminen liittyi yleisradiokehityksessä vaiheeseen, jossa yksityiset radioyhdistykset luovuttivat yleisradiotoiminnan 1926 perustetulle O.Y. Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio:lle. Etelä-Suomen radiovastaanoton riittäväksi kattamiseksi lähettimin tarvittiin aikaisempia pienempiä radioasemia korvaamaan suuri eteläsuomalainen radioasema. Lahden Hautausmaanmäen vaihtoehtona oli Hämeenlinna, mutta Lahti voitti kilpailun sijaintipaikasta, koska Lahden sähkölaitoksella oli tarjota edullista sähköä.

Lahden radioasema

Yleisradiotoiminnan kehitys teki Lahden vanhasta radioasemasta riittämättömän, minkä vuoksi vuonna 1935 rakennettiin Lahden vanhaa radioasemaa yleisradioasemana seurannut punatiilinen radioasemarakennus, jota alettiin kutsua Lahden radioasemaksi, jolla oli toimintaa 1935 alkaen.

Talvisodan aikana Lahden kaupungintaloa pommitettiin 27. joulukuuta 1939 siten, että sen ilmavalvonta-asemana toiminut torni syttyi palamaan. Ilmavalvontalotat siirtyivät Radiomäen urheilukentälle sen katsomon katolle matalalle lentäneiden lentokoneiden konekivääritulta, minkä vuoksi ilmavalvonta-aseman toiminta siirrettiin lopuksi Lahden suurmäen huipulle.

Lahden radioasemaa pommitettiin 12. tammikuuta 1940, jolloin se joutui keskeyttämään radiolähetykset vuorokausiksi. Lahden alkutalven 1940 pommitusten vuoksi alettiin Vesijärvelle koota hävittäjävoimaa torjunnaksi: ensin moottorirantaan, nykyisen Teivaan sataman alueelle venealan liikkeen kohdalle, sitten Pyhäniemen lentokentälle Hollolan Pyhäniemeen.

Lahden radioasema on toiminut vuodesta 1993 lähtien museona. Ajatus radiomuseon perustamisesta Lahteen oli kuitenkin jo paljon vanhempi.

Tiirismaan radio- ja televisiomasto

Jo 1960-luvun lopulla toimintaa siirtyi Tiirismaan radio- ja televisiomaston kautta kauko-ohjauksella lähetettäväksi Hollolan Tiirismaalle. Lahden vanhan radioaseman ja Lahden radioaseman pääinsinööri Arvin Hauvosen muistoksi Tiirismaan radio- ja televisiomastolle, johtava tie on nimetty Arvi Hauvosen tieksi.

Radio- ja tv-museon toiminta

Radio- ja tv-museossa esitellään sähköisen joukkoviestinnän ilmiöitä ja välineitä pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden avulla. Myös Lahden radio- ja televisiolähetystoiminnan historiaa sekä 150 metriä korkeiden radiomastojen rakennusvaiheita esitellään museon näyttelyissä.
Museossa on mahdollisuus kokeilla, kuinka äänistudio toimii sekä tallentaa itse juonnetun uutislähetyksen.
Radio- ja tv-museo on osa Lahden museoita.

  • Radio- ja tv-museon viralliset kotisivut [1]

Muuta