Henkilökohtaiset työkalut
Radiomäen Ravintolapäivä!
[paikka valokuvalle]
ravintolapäiväravintola
Lahti Radiomäki Keski-Lahdessa
Osoite Radiomäenkatu 34
Osallistuminen 5/2014

Radiomäen Ravintolapäivä! on Lahdessa järjestettävien kansainvälisen ravintolapäivän ravintola.

Ravintolapäivä lauantaina 17.5.2014 klo 11.00-17:00 ​

17. toukokuuta 2014 Radiomäen Ravintolapäivä! sijaitsee Radiomäellän Radiomäenkatu 34 :ssä.kello 11-17, jonne voi Radio- ja tv-museon edustalle perustaa oman ravintolan. Mukana omalla pöydällään on mm. Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC, jolla on suomalaisia kesäruokia: grillimakkaraa, lättysiä ja kahvia.

Paikkoja pöydille voi tilata Tiina Tiaiselta +358 50 5184591

Kansainvälinen museopäivä sunnuntaina 18.5.2014 klo 11.00-17:00

Kansainvälisenä museopäivänä on Radiomäellä Radio- ja tv-museoon maksuton sisäänpääsy. Kesän lastenteatterin sankarit, Hertsi ja Eetteri, esiintyvät päivän ajan. Lisäksi Lahti Unicef kaupunki 2014-hanke esittäytyy jäjestäjien ohjelmaa ja kilpailuja. Kello 12:15-12:45 ja 14:15-14:45 järjestetään "Ihan pihalla - Radioaseman historiaa -kävelykierros puolen tunnin mittaisena.

Radio- ja tv-museossa Lahden Radioamatöörikerho päivystää Arvi Hauvosen muistoamatööriradioasema OH3R:n ICOM IC-746 -radiolla museon katolla olevien antennien avulla sekä oman radioasemansa OH3AC:n Lahden vanhalla radioasemalla, joka ei tavallisesti ole auki museotilana omilla radiollaan ja aseman pohjoispuolella näkyvien antennien avulla.

Radiomäki virkistysalueena

Luonto- ja ulkoilu- ja kuntourheilupuisto

Samalla voi tutustua Radiomäen luontoon, jossa on osa Lahden kaupungin kahden kilometrin pituisen luontopolun osa, puistomainen alue ja Vanha hautausmaa, joilla on tehty myös lintutieteellisen yhdistyksen harvinaisuushavaintoja menneinä vuosina ja joka on ollut sen yhteishavaintokohde. Radiomäellä voi nähdä myös keski-ikäisen ja nuoria jäniksiä.

Antennipuisto

Radiomaäelle noustaessa autolla Radiomäenkatua pitkin, näkyy Päijät-Hämeen poliisilaitoksen kohdalla monenlaisia antenneja: kaksi kahden metrin aaltoalueen lyhyttä maatasoantennia, joissa on yksi antenninosa ylöspäin ja kolme maatasoa alaviistoon, yksi pitkä kuuden metrin aaltoalueen maatasoantenni, jossa on yksi antenninosa ylöspäin ja kolme maatasoa alaviistoon sekä matkapuhelinantenneja. Lahden itäisessä radiomastossa on sadan metrin korkeudessa Lahden Radioamatöörikerhon 70 cm:n aaltoalueen toistimen ja kahden metrin aaltoalueen toistimen antennit. Radio- ja televisiomuseon katolla on mm. suurikokoinen käänettävä jagi-antenni 20 metrin, 15 metrin sekä 10 metrin aaltoalueille sekä 30 metrin, 17 metrin ja 12 metrin WARC-aaltoalueille sekä log-periodisia jagiantenneja myös lännen suuntaan.

Radio- ja tv-museolta, Lahden radioasemalta, länteen päin on Lahden vanha radioasema. Niiden välissä on mäntyihin ripustettu vaakakehäantenni, lanka-antenni, runsaan kymmenen metrin korkeudessa. Tällä antennilla Radio- ja tv-museolla sijaitsevassa Arvi Hauvosen muistoradioasemalla OH3R voidaan vastaanottaa 80 metrin aaltoalueen ja 40 metrin aaltoalueen amatööriradiolähetyksiä ja myös lähettää. Ravintolapäivänä OH3Rää päivystää Radio- ja tv-museon aukioloaikana sen sisätiloissa Lahden Radioamatöörikerho.

Mikäli radiosää on otollinen, voi käytännössä koko Etelä-Suomen radioamatöörilähetyksiä kuunnella javallisella verkkoselaimella Viron Lihulasta Kuido Lehtmetsän verkko-ohjelmistoradiovastaanottimella http://websdr.ham.ee:8901 . Suomen yleisin keskustelutaajuus on 80 metrin aaltoalueella 3699 kHz. Mikäli radiosää on on niin hyvä, että saksalaiset amatööriradioaemat kuuluvat eteläsuomalaisten päälle monet siirtyvät 160 metrin aaltoalueelle 1843 kHz:n taajuudelle. Koska kuitenkin 160 metrin aallonpituusalue puoliaaltodipoliantennienkin edellyttävät tilaa noin 80 metriä pitkälle antennille, heikoilla radiosäällä siirrytään lyhyemmille aallonpituusaluelle, kuten 40 metrin aaltoalueelle, josta suomalaiset yleensä käyttävt 7060 kHz:n taajuutta.

Lahden radioaseman, Radio- ja tv-museon itäpuolella on Lahden vanha radioasema, jossa toimii Lahden Radioamatöörikerho. Radioaseman pohjoispuolella on teräsmasto, jonka huipulla on suuri jagiantenni pitkähköjen aallonpituuksien alueelle ja pieni jagiantenni kuuden metrin aaltolueelle.

Radiomäen pohjoisosassa on vesitornin mäki, jolla nykyään on entisen Lahden Puhelinyhdistysken, Päijät-Hämeen Puhelimen Päijät-Vision, nykyisen DNA Welhon, satelliittiantenneja, joilla vastaanotetaan Lahden seudun kaapelitelevisioon siirrettävät lähetykset.

Lahden vanhan radioaseman katolla on pohjois-etelä -suunnassa lanka-antenni, joka on mitoitukseltaan 80 metrin aaltoalueen puolen aallon dipoliantenni. Lahden vanhan radioaseman pohjoispuolella on toinen lanka-antenni, windom. Lahden läntisen radiomaston huipulla on entisen henkilöhakujärjestelmän kaukohakuantennit.

Lahden vanhan radioaseman eteläpuolella on eläinveistoksia ja myös veistos karhunmetsästäjästä, joka keihäällä yrittää kaataa vihaisen karhun.