Henkilökohtaiset työkalut

s. 1858 Padasjoki
k. 1943 Padasjoki

Padasjokelainen Theodor A. Böök oli Padasjoella syntynyt opettaja, museomies ja kirjailija. Hän on kirjoittanut romaanin Mailta ja vesiltä (WSOY 1926) sekä kaksi tietokirjallista teosta Hämeenlinna ympäristöineen (1927) ja Vanhankansan tapoja ja taikoja ym. sivistyshistoriallisia pikkutietoja Keski-Hämeestä 1800-luvulta (1912). Kirjassaan Mailta ja vesiltä vuodelta 1926 hän kuvaa myös Kellosalmen seutua ja Virmailaa. Hän oli myös ahkera valokuvaaja ja kuvasi paljon Padasjokea. Kuvat ovat Lahden kaupungin museon kokoelmissa.

Tekstinäyte

Aikaisin aamulla, pilkkopimeässä, lähti laivamme Vesijärveltä pohjoiseen tiukasti kilpaillen erään toisen, kirkkaasti valaistunlaivan kanssa. Pimeä oli vielä Padasjoen laivasillalle saapuessamme. Ainoastaan silloin tällöin ilmaisi selältä tuleva hieno tulenvälkähdys - joku matkustaja siellä sytytti savukkeensa - syysaamun hämärässä uinailevan laivasillan paikkaa, kunnes äkkiä, kuten taikasauvalla, laivan valonheittäjä kirkkaalla valollaan valaisi elävän kuvaelman isäntineen, emäntineen, ukkoineen ja akkoineen, koppineen, hevosineen ja rattaineen, aitaukseen makasiinin takana kiinnitettyine viimeiselle matkalleen lähtevine lehmineen.

-Mailta ja vesiltä, 1926 -

Lähteet

  • Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin: Kellosalmi, Seitniemi ja Virmaila – kylät Päijänteen sylissä. Loppuraportti 3/5; 2013. Auli Hirvonen, Riitta Kinnari, Katriina Koski, Janne Ruokolainen. ProAgria Etelä-Suomi ry. Padasjoen kirjapaino 2013. ISBN 978-952-7050-02-6