Henkilökohtaiset työkalut
Tuula Koivisto


Tietoa kirjailijasta

Nastolalainen Tuula Koivisto (ent. Kälviäinen) on syntynyt 4.10.1946 Lappeessa.
Muutettuaan Päijät-Hämeeseen hän asui Orimattilassa kaksi vuotta (1976-78), minkä jälkeen hän on ollut nastolalainen, nyt jo 28 vuotta.

Tuula Koivisto on valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Turun yliopistosta 1977.
Hän on myös käynyt neljän kuukauden kirjoittajakurssin Oriveden opistossa 1987 ja opiskellut Nastolan kansalaisopistossa kuvataiteita kymmenen vuoden ajan.
Hän on toiminut opettajana vuosina 1979-81.
Koiviston harrastuksiin kuuluvat valokuvaaminen ja ulkoilu.

Koivisto kertoo tiensä kirjailijaksi olleen hikinen. "Olin Oriveden opiston kirjoittajakurssilla neljä kuukautta, sen jälkeen vasta kirjoittamiseni puhkesi kukkaan. Risto Ahdin opetukset ovat merkinneet minulle paljon, samoin Anu Kaipaisen persoona.
Tuotantoni käsittää kaksi kirjaa, runokokoelman Tähtiä kevään taivaalla (1998) ja aforismikokoelman. Runokokoelmassa on paljon henkilökohtaisia tuntemuksia ja aforismikokoelmassa Sirpaleita (2000) taas enemmän yleistyksiä."

"Olen sanonut, että Nastola on hyvin luova paikkakunta. Täällä minulla alkoivat vasta kaikki luovat harrastukset. Ensin Nastolan kansalaisopistossa, sitten Nastolan Taideyhdistyksessä ja Salpausselän kirjailijoissa. Taarasti Nastolassa tarjoaa kuvataiteelleni hyvän näyttelypaikan. Olen saanut täältä lukuisia ystäviä kirjoittamisen ja maalaamisen parista. Lahden pääkirjastossa käyn joka päivä. Se on oivallinen poikkeamispaikka, jossa löytää aina kirjaston aarteita ja ystäviäkin."

Tuula Koivisto kuvataiteilijana

Nastolalainen öljyväri- ja akryylimaalari Tuula Koivisto on myös kirjailijahakemistossa. Hän alkoi käydä kansalaisopiston maalauskursseilla toimiessaan kielten opettajana. Opettajantyö jäi, mutta Koivisto jatkoi maalauskursseilla kymmenen vuotta. Esittävän ja abstraktin välisellä janalla olevia maalauksia on jo noin kolme sataa.

"Aloin pitää näyttelyitä vuodesta 1991, nyt olen pitänyt niitä yhteensä 12. Tavoitteena on pitää lähinnä Nastolassa ja Lahdessa näyttelyitä ja sitä kautta saattaa maalaamiseni ihmisten tietoisuuteen. Haluan ennen kaikkea antaa katsojille värien iloa. Väriin on aina liittynyt jokin muotokin, vähintään aurinko."

"Teokset syntyvät monesti niin, että alan vain levitellä maalia kankaalle palettiveitsellä. Joskus jokin luonnonilmiö kuten iltarusko vaikuttaa minuun syvästi, ja kun menen kotiin maalaan siitä taulun. Iltaruskotauluja onkin jo aika paljon. Niissä ovat värit etusijalla muotoa unohtamatta." Päijät-Häme on Tuula Koivistolle luovaa seutua: "Juuri Nastolassa aloitin harrastukseni ja enimmäkseen näistä maisemista olen maalannut."

Tuotanto

Runot ja aforismit

Tähtiä kevään taivaalla, 1998. (runokokoelma)

Sirpaleita: aforismeja ja maalauksia, 2000.

Osallistuminen antologioihin

Ajan tulessa. Oriveden opisto, 1987.

Antaisit siivilleni tilaa: runoa ja proosaa. Kansan Sivistystyön Liiton Rakkaat runoni kirjanteko-kurssi, 1994.

Taskullinen taivaan sineä (toim. Mauri Kukkonen). Mielenterveyden keskusliitto, 1993.

Säteitä lehdiltä: Nastolan Kansalaisopiston kirjoittajapiirin antologia 1995-96.

Niin metsä vastaa. Nastolan Säkenet, 2004.